呢間野最近一直都係ig foodie嘅熱門🔥😛超多人po佢哋嘅signature - 鮮橙色嘅虎蝦麵!食拉麵食到悶就搵下新意😈而呢間喺黃埔天地嘅火夫就啱哂你🥰小店主打食唔同種類嘅日式麵食同串燒,環境用黑色為主調,都好有日式居酒屋feel🍺佢哋中午仲有lunch set,抵食好多㗎🥹🌟虎蝦濃湯麵🦐 $128 (4/5)超crazy! 每枱都必叫🤣第一次見咁濃嘅蝦湯麵🤩好稠杰,係好似西式嗰啲龍蝦湯/忌廉湯咁嘅texture,飲落去好creamy同有濃厚嘅蝦膏味,而且唔會過鹹💛上面擺咗一隻超巨型嘅虎蝦😍外層包滿住櫻花蝦去炸過,密集恐懼症患者請小心🤣食落去超級脆身😍而蝦肉都好鮮好彈牙🦐麵方面,唔識形容佢係咩麵,彎彎曲曲的,有啲似韓式拉麵😆超級掛汁!每條麵都沾滿蝦湯🫶🏻麵質都算彈牙~不過偏向軟身,如果可以煙韌啲就完美啦😈🌟明太子撈麵 $78 (4/5)平時嘅我係超鍾意食明太子意粉🥰上網見到人地食好似好creamy咁諗都唔諗叫咗😗除咗有滿滿嘅明太子醬汁,麵上面仲有一隻溫泉蛋、紫菜、蔥花,仲有大大舊明太子喺上面😍將所有野撈埋一齊之後成件事係超creamy🥹而且麵條一樣掛汁,每一啖都係明太子😭超足料大

🌟虎蝦濃湯麵🦐 $128 (4/5)

🌟明太子撈麵 $78 (4/5)
平時嘅我係超鍾意食明太子意粉🥰上網見到人地食好似好creamy咁諗都唔諗叫咗😗除咗有滿滿嘅明太子醬汁,麵上面仲有一隻溫泉蛋、紫菜、蔥花,仲有大大舊明太子喺上面😍將所有野撈埋一齊之後成件事係超creamy🥹而且麵條一樣掛汁,每一啖都係明太子😭超足料大滿足!!呢個冇虎蝦湯咁濃味,比較light一點,食落好舒服唔會有負擔,比起cafe百幾蚊一個意粉,呢個超抵食😂🤩

Overall嚟講呢間係好值得拉麵控去試嘅餐廳🧡價錢同拉麵差唔多但佢嘅湯真係濃郁得嚟好特別,而且佢其他麵食都唔算好貴~不過兩碗麵嘅份量比較少,男仔一定唔夠食🤣我同男朋友share都幾啖食完hahaha🤣下次會想試下佢啲串燒添💛不過大家嚟之前記得book位,因為佢都幾full🥹我哋兩個人平日夜晚7點左右walk-in,原本佢係話滿座,要睇下有冇人取消booking先食到🥹好彩等咗一陣就有檯!我諗weekend會好full~聽人地講個虎蝦濃湯麵仲會賣哂😂所以記得book!!!

加一服務費:✅

📍地址:火夫 (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G29號舖
2023-01-03
5 分鐘 (堂食)
  • 虎蝦濃湯麵
  • 明太子撈麵