2024-11-08 456 瀏覽
平時鍾意打邊爐,食開都係連鎖嘅火鍋店。今日上網搜尋,竟然有間新開嘅火鍋店,竟然係冰室打邊爐,咁細間店打邊爐,得唔得㗎,仲要係任飲任食,真係未試過。首先揀個湯底,我既首選緊係椰子雞湯啦。外面食椰子雞湯唔多,仲可能要加錢,呢度就唔使。一打開,勁香椰子味,水滾放入雞再煲5分鐘就得啦。先飲碗雞湯先, 嘩,超級清甜,非常好飲,雞香椰香非常夾,如果可以,我真係好想飲哂個湯,不過仲要打邊爐,就忍一忍啦。火鍋料全部都係外面自取,一般港式邊爐料都有。牛肉,豬肉一般。魷魚,牛栢葉都爽口。海蝦有啲不新鮮。蟶子偏小。菇類正常。炸魚皮無油益味。除左椰子雞之外,我地仲點左蕃茄烤魚。爐魚大條,魚肉嫰滑,相當唔錯。之後嘅蕃茄湯都可以變做打邊爐湯底。另外仲有前菜,水果任食,咁嘅價錢算唔錯。

之後嘅蕃茄湯都可以變做打邊爐湯底。

另外仲有前菜,水果任食,咁嘅價錢算唔錯。