2022-05-10 43 瀏覽
鍾意周圍搵食嘅我,咁啱上YouTube見到一間KOL力捧嘅壽司店,咁我當然要book下位啦。座位其實都好full,要book嘅就要提早啦。入到去見到有一個好大嘅吧枱,見到廚師整嘢食超有心思,日本餐真係好講求心機,好味之餘仲要別緻,真係要食得又睇得。💗針魚嘅魚肉係好嫩滑,光澤感好強,佢嘅肉質好清甜,所以唔需要特別嘅烹調技巧,就咁刺身食配上少少薑豉油,就可以凸顯出鮮味嘅魚肉。💗吞拿魚之最當然有中拖羅同埋大拖羅啦,兩款我都係好鍾意嘅,中拖羅食落去就會比較踏實,油脂同肉嘅分布都係好平均。而大拖羅就係油脂係超高嘅,好好味,但減緊肥嘅我真係唔夠膽食超多。💗吞拿魚醬油漬壽司,廚師話係用秘製嘅烹調手法,令到吞拿魚嘅味道鮮味會更加提升,唔需要再放任何調味料,味道已經好濃郁。💗北海道馬糞海膽真係海膽之最,顏色係淺橙色嘅,味道甘甜可口,有淡淡的海水味,而且佢海膽嘅份量超多,一啖食唔晒,成個口都充滿着海膽嘅感覺好過癮。

💗吞拿魚醬油漬壽司廚師話係用秘製嘅烹調手法,令到吞拿魚嘅味道鮮味會更加提升,唔需要再放任何調味料,味道已經好濃郁。