2022-01-24
今日同朋友喺 PMQ食完午餐後,一路沿鴨巴甸街行落去上灣站諗住坐地鐵走,點知行經呢間拉麵店時,見到門口排滿人等入坐,剛好我朋友喺日本人,佢話呢個店喺黎自大阪,兼且個湯底係用鯛魚煲出嚟,因為我一般食日本拉麵都係豬骨湯底,鯛魚湯真係未試過,雖然剛食完午餐,但係既然有緣見到佢,就入去試吓先😅室內環境好簡單,十幾個坐位好有日本風格,煮拉麵廚師係日本人,見到係好專心做每一碗拉麵🍜🔻鯛魚白湯拉麵上枱時見到碗白湯已經好吸引,因為我坐喺吧枱位置,我見到廚師喺魚湯裡面用手提攪拌棒打至起泡,然後先放入拉麵同豚肉、魚肉等配料。當飲第一啖湯已覺得不得了,好 creamy好香好濃,真係要用無數魚先可煮到咁重魚味嘅湯,真係非常鮮味,好難用言語表達到果種「嘩」一聲感覺😅,碗邊黃色嘅係柚子醬,如果你覺得湯太濃味,可以撈少少落湯入面嚟飲,味道又好夾幾好味,食日本拉麵湯頭幾時都係重中之重,湯底掂已經贏咗,好嘢👍😋
🔻鯛魚白湯拉麵