餐廳: 羊滋味
資訊:

2024-08-28 294 瀏覽
👩🏻6月去完蒙古🇲🇳旅行返嚟對蒙古菜念念不忘。返到嚟先知原來香港冇蒙古菜🇲🇳食,反而有幾間內蒙古菜嘅餐廳。👩🏻食完覺得羊肉羊雜都好靚,同埋果然好啱口味😆。🌟肚包肉湯$68羊肚包羊肉,喺香港好少見(不過我都唔係第一次食🫢)。羊肚口感同味道都有啲似金錢肚,爽彈得來完全冇內臟嘅腥味。裏面包住羊肉係好靚嘅粉紅色。肉質有彈性,肉質纖維柔軟易咬。整體鮮味十足而且有少少羶香。想試下羊內臟可以試吓。🌟沙碢羊雜米線$58內蒙羊肉$28想食羊肉同埋羊內臟,可以叫個米線再加餸。羊肉係有厚度亦都有咬口嗰種,香味唔係平時啲薄薄羊肉片可以媲美。可以分辨到嘅內臟有小腸、肝臟、氣管、胃。👩🏻本身接受程度好高,覺得所有部位都OK,唔濃唔腥。但口感各有特色。最鍾意嘅係爽脆嘅羊氣管,同埋韌韌地嘅肝臟血管。🌟羊肉餃子7隻$48同喺蒙古🇲🇳食到嘅好唔同😆。餃子皮好薄,餡料係剁到好碎嘅羊肉同菜葉。幾乎冇羶味咁濟。估唔到咁平已經係套餐有跟熱飲。🌟乾鍋花菜$88椰菜花口感爽脆清甜,加上鹹鹹辣辣嘅調味好開胃!佢哋仲有其他川渝菜同燒烤~

🌟肚包肉湯$68

🌟沙碢羊雜米線$58