2024-11-12 0 瀏覽
一家人去尖沙咀飲茶,發現咗一間性價比超高嘅餐廳。餐廳裝修唔單止優雅,環境舒適,食物價錢公道,仲好美味。首先食咗蟹籽燒賣皇,口感好鮮美,外皮柔韌而有咬口,入面嘅肉鮮嫩多汁,加上蟹籽嘅點綴,食落去令人覺得脆脆地,非常爽口。之後仲有蜜汁叉燒腸粉,食一啖首先感受到蜜汁嘅微甜,咀嚼後口感肉質軟嫩,香味四溢,而腸粉皮滑溜嘅口感一下就滑入喉嚨度。再嚟就係豉汁蒸排骨,排骨蒸得又嫩又滑,仲帶住豉汁同骨頭嘅香味,豉汁味道鮮美濃郁,鹹香回甘,屋企人好鐘意。之後食咗蜜椒雞翼,甜甜地嘅雞翼,帶有一絲絲嘅椒辣味,雞翼咬落去好有彈性,咬口十足,充滿肉香嘅滋味,好食。我哋仲食咗山竹牛肉球,牛肉球口感滑嫩,充滿咗牛肉嘅香味,咀嚼之間仲有清甜嘅味道,真係一流。最後叫咗蛋撻仔嚟食,蛋撻酥脆可口,鮮甜好食,食落去成口都係蛋香味,完美咁結束我哋嘅午餐。