2020-12-30
講起食拉麵或者沾麵🍜,有間喺旺角既拉麵黃店一直想試好耐,但每次經過都見到大排長龍無試到,之前終於趁weekdays放假去左試,日頭食就完全唔使排隊🤪,今次就黎介紹一下🙌🏻一坐低,我就嗌左個我平時都食開既魚介沾麵,而佢分別可以嗌個麵係熱食定凍食,我就揀左熱食😋 一上到黎就比兩大舊叉燒吸引住,佢地係半肥瘦,燒得好靚,食落入口即溶,好腍身,好中意呢個口感🤤 而麵條係粗身果種,掛湯一流,而且夠彈牙,佢個湯既鏗魚味幾濃郁,而且夠杰身夠濃厚,做沾麵湯汁好適合,幾唔錯🤙🏻 唯一要彈既地方就係佢隻溏心蛋略為熟左啲,有啲失望🤨而朋友就叫左櫻花蝦沾麵,基本上除左個湯底唔同之外,麵同啲配料都係一樣既,而朋友嗌左凍麵黎食,因為傳統食沾麵好似真係凍麵熱湯咁食🧐 佢個湯底一樣咁杰身濃厚,個湯面頭鋪滿哂櫻花蝦,鋪到勁密😍,佢個湯比起魚介豚骨湯多左種蝦既鮮味,不過可惜既係個湯比啲冷氣吹到好快凍左,再加上朋友食凍麵,成碗野好快就唔熱,有少少可惜🙈我地再追加左一份小食——章魚燒,佢既章魚燒份量就較小,得4粒細細粒🥲,食落係比較軟身既章魚燒,口感都幾日式幾正宗,而味道就正常發揮啦,無咩大問題要特別彈同讚,不過如果啲醬比多少
總括黎講,呢間黃店拉麵最抵讚既就係佢啲叉燒同麵😋,叉燒雖然好邪惡,但又真係好好味好香口,而麵條夠粗身同彈牙,口感好岩我口味!而且一碗麵都係around 80蚊左右,性價比幾高👍🏻 而唯一要改善既就係個湯可以再熱啲同隻蛋再溏心啲🙈