2022-01-19 50 瀏覽
今日突然間想食泰國船麵,見到呢間嘢叫船皇應該就好正。今次我想講吓啲飲品先,因為佢哋呢度隻杯真係好得意。我叫咗杯泰仔奶茶,原本我對泰國奶茶嘅印象就係甜到飲唔到,但係呢度為咗符合返香港嘅口味,所以佢個甜度係調節過,我覺得啱啱好。另一杯青檸梳打喺未食嘢之前,我朋友話覺得好酸,但係食完啲辣嘢之後,佢又覺得杯嘢山啱啱好又可以解辣。睇到佢個餐牌啲船麵有得揀大細,細嘅只係$12一碗,好奇心驅使之下令我想睇吓佢到底有幾細。所以我叫咗個雞絲雞翼撈蒙。嚟到原來真係得兩啖,俾你試吓味。正餐揀咗碗豬嘅船麵,分別有豬腩肉,豬潤同埋豬肉丸。呢度嘅湯底係用牛骨湯,但係其實味道就唔會太濃。而呢度嘅河粉都係一片片,大大片,但係我覺得佢呢個大碗就真係太大碗,我覺得呢份真係太多,自己真係食唔晒。你朋友就叫咗個滷水雞髀撈麵,佢個雞髀啲肉真係好嫩,同埋個撈麵汁真係好正。你叫仲有幾個小食,其中一個係跟餐嘅酸辣鳳爪,酸酸辣辣都幾開胃。另外我哋叫做三串魷魚鬚,串燒會有三款汁俾你揀,呢走我地揀左泰式辣汁,呢個汁都係酸酸辣辣,好開胃。另外仲叫左三串豬頸肉,佢呢度啲豬頸肉好爽,呢個就配沙嗲汁,都幾惹味架。
今日突然間想食泰國船麵,見到呢間嘢叫船皇應該就好正。

2022-01-15