2013-01-03
上星期六約咗兩個朋友食飯,之後再同其他人喺諾士佛台飲嘢。佢哋兩個訂咗枱喺「聚」手工火鍋,話喺諾士佛台口,好近,而且好多雜誌都有介紹,好想試試。講真,我本來想反對,因為好驚打邊爐之後周身味,再去飲嘢好唔舒服。不過小數服從多數,只好跟大隊啦!佢哋正門喺金巴利道,就喺屋企成日去飲茶嘅福臨門隔幾個舖,上一層樓梯就係。第一眼睇裝修一啲都唔似港式打邊爐,好舒服乾淨,似新式日式食店多啲。最 surprise 係無咩味,通風應該好好,即時放心好多。我哋只有三個女仔,所以叫唔到太多嘢:1)炸小魚花生:每枱都有嘅,炸得好 crispy,無油益味。2)磯燒鮑魚:見到好多枱都叫魚生拼盤,超靚。問經理佢話係飛機貨,師傅係做正宗日本菜出身,唔怪得知。我哋人少,就叫一份磯燒鮑魚做前菜,好甜好新鮮!3)花膠煲雞湯底:天氣凍,決定叫個滋潤嘅湯底。我哋叫半隻雞(人多可以揀跟一隻雞),估唔到係生嘅上枱,清楚見到係新鮮雞,唔係冰鮮貨!放落湯底滾起先飲一碗,仲有豬腳筋、妃子、龍眼等等,超甜,同燉湯一樣,驚喜!隻雞好鮮,估唔到打邊爐嘅地方會咁重本!4)牛邊位:我唔食牛肉,試唔到。但係兩個朋友都話好鮮好夠牛味,女仔人家食晒一大碟,
我哋只有三個女仔,所以叫唔到太多嘢:
2)磯燒鮑魚:見到好多枱都叫魚生拼盤,超靚。問經理佢話係飛機貨,師傅係做正宗日本菜出身,唔怪得知。我哋人少,就叫一份磯燒鮑魚做前菜,好甜好新鮮! 3)花膠煲雞湯底:天氣凍,決定叫個滋潤嘅湯底。我哋叫半隻雞(人多可以揀跟一隻雞),估唔到係生嘅上枱,清楚見到係新鮮雞,唔係冰鮮貨!放落湯底滾起先飲一碗,仲有豬腳筋、妃子、龍眼等等,超甜,同燉湯一樣,驚喜!隻雞好鮮,估唔到打邊爐嘅地方會咁重本! 4)牛邊位:我唔食牛肉,試唔到。但係兩個朋友都話好鮮好夠牛味,女仔人家食晒一大碟,嚇親人。 5)水餃併松露素餃:足料、味道好,尤其松露素餃,好香,唔係好多食店用精油果種假味。 6)芝士獅子狗:魚蛋鬆軟,芝士滾起變流心,正! 7)桶蠔、珊瑚蚌:每樣食咗一半,叫 侍應放埋一碟先記得影相,嘻嘻。掛住食唔記得影相,就知好味啦! 8)生果 甜品併盤:打邊爐永遠最尾都淨係有西瓜,依度竟然有甜品,仲要係送嘅,驚喜 again!有菠蘿雪葩、朩槺布丁同朱古力蛋糕。係 homemade 果種,外表平實,但係簡單好味! 依餐飯真係食得好開心,好驚喜,估唔到香港終於有好似台灣果種精品 火鍋!朋友仔乘機訓話,唔好成日淨係去老字號或者酒店!知道知道!我哋當晚約咗十幾人再嚟,可以咩都叫,放滿一大枱!
PS:食完成餐飯,我咁長頭髮又著厚衫,竟然一啲味都無,點解做到嘅呢?神奇!