2018-11-24
味道樂居酒屋在k11對面,地點非常方便, 餐廳門面真旳好日本居酒屋,入到裡面完全好似置身日劇場景一樣,枱櫈既擺設,牆上掛住既海報同裝飾,完全係日本風格,未食都已經覺得一定好正宗。打開餐牌,好多選擇,樣樣都好想試。店員推介左一D新鮮返既刺身俾我地,咁我地就試下個帆立貝刺身。刺身推介餐牌既原板海膽好吸引,海膽控一定忍唔住,再叫了一份赤貝,一份火炙北海道帆立貝蟹膏卷。熟食方面就叫了人人都推介既原條成田醬炭火燒鰻魚飯,蟹膏醬燒虎蝦,鐵板牛油黑松露帆立貝,明太子雞翼。帆立貝同赤貝刺身的擺盤好靚,見到已經好想食。帆立貝一開二,中間夾雜左一d花瓣,食落去好鮮甜,果然真係同北海道既一樣甜,但佢更勝一籌既地方就係中間既花瓣令帆立貝除左本身既鮮甜仲帶一d花香,呢個食法我都係第一次試。赤貝都好爽甜,脆口。原板海膽堆左整座山出黎,真係好大板,而且隻隻都咁大隻,甜到入心入肺,響香港已經好耐無食過咁鮮甜既海膽。跟海膽仲配一細碗白飯同紫菜,夾住食又得,空口食又得,都係咁好味。帆立貝蟹膏卷既賣相好靚,帆立貝本身已經好鮮細,但蟹膏既甜完全蓋過佢,呢個卷除左有帆立貝彈牙既口感,仲有蟹既鮮味。原條鰻魚又係一座山,上枱既時條
原條鰻魚又係一座山,上枱既時條我都嚇親,大條得好誇張,如果在日本食,1/4條都已經幾千円,呢個只係百幾蚊港紙,真係超級抵食。鰻魚皮脆肉爽,燒汁味道適中,唔會過咸同過甜,食左半碟都飽左七八成。
蟹膏燒虎蝦好大隻,蟹膏既咸香同鮮甜令虎蝦既甜味更突出,好有海水味,好fresh。
鐵板牛油黑松露帆立貝,鐵板上熱辣辣,黑松露好好味,牛油好香,但帆立貝既鮮味唔會俾蓋過,配角既金菇亦因為有黑松露可以變成了主角。
明太子雞翼係雞中翼去骨後再釀返明太子同雞肉入去,雞皮好脆,入面啖啖都係雞肉,明太子既味好出,啱晒我呢d唔鍾意啃骨既人。