2024-11-29 542 瀏覽
黑布小巷係隱藏喺工廠大廈入面嘅一間特色小店,主打台式小食同創意餐點!慢烤雞腿芝士蛋吐司 - $56呢款吐司真係食材超豐富!烘得香脆嘅多士夾住多汁雞扒、半融芝士同半熟蛋,每一啖都係滿滿嘅幸福感。雞扒仲帶有淡淡嘅柚子香,清新嘅柚子味有效中和咗芝士同雞扒嘅油膩感,食落去完全唔會覺得重口或者乾身,整體味道平衡得非常好,真心推介!紅燒台式牛肉麵 (可取特選蝦米辣椒油) - $68紅燒牛肉麵嘅湯底香濃帶甜,帶少少微辣,但辣度非常溫和,怕辣嘅朋友都可以放心嚟試。牛肉份量十足,炆到淋到入味,每一啖都充滿濃郁嘅牛肉香味,入口即化。麵條亦有少少咬口,配埋店家特製嘅蝦米辣椒油,更加提味。如果你係台式牛肉麵控,呢碗真係唔可以錯過!黑布台式香腸 (3:7肥瘦黃金比例) - $28呢款台式香腸係小店嘅招牌之一,採用3:7肥瘦黃金比例製作,咬落去即刻感受到肥肉帶嚟嘅多汁口感,油香四溢但又唔會過膩。鹹甜適中嘅調味令成條香腸更加香口,作為小食嚟講真係一流!芝士火腿肉鬆蛋餅 - $48蛋餅真係份量十足,芝士、火腿同肉鬆每一啖都食得出,每一層都好豐富。蛋餅表層仲淋咗少少醬油汁,令成個口感更香濃,食落去唔會覺得乾或者單調。桂

慢烤雞腿芝士蛋吐司 - $56

紅燒台式牛肉麵 (可取特選蝦米辣椒油) - $68

黑布台式香腸 (3:7肥瘦黃金比例) - $28

芝士火腿肉鬆蛋餅 - $48

桂花雪梨羅漢果茶 (跟餐) - $15
呢款羅漢果茶帶有桂花嘅清香,味道清甜得嚟唔會過膩,飲落去非常潤喉,特別適合配搭油膩啲嘅主菜,味道層次更加豐富。一杯茶就可以飲到雪梨同羅漢果嘅天然香甜,非常有特色!