2024-06-30
同撈同煲小食店係九龍城一個好有特色嘅美食選擇🍽️,裝修就好似返到舊式香港嘅感覺🛖,唔單止擁有傳統路邊小食攤檔嘅特色設計,買完仲可以入室內堂食🍴,裡面的設計非常老港風味🏪,霓虹燈加方塊磁磚令人瞬間夢迴八九十年代嘅感覺🕰️。我同朋友尋日特登去食咗好多款招牌美食🍜,我嚟簡單介紹翻招牌大小姐艇仔銀針粉🍝,啲銀針粉係用鮮魚湯底,入面有燒鴨🐓、叉燒🐖、魚片🐟、魚蛋🥚,紅腸仲有酥脆的炸魚皮🍟。湯味濃郁,銀針粉爽滑彈牙,十分可口😋。另外,混醬腸粉呢個係經典嘅街頭美食🍲,腸粉軟糯,搭配多種醬汁,口感豐富,酸甜中帶辣🌶️。老港牛雜相信都係好多人嘅至愛🥩,牛雜的湯底濃郁,多款牛內臟任君選擇,口感變化多端,絕對係來香港必吃🍴。香辣雞翼尖,呢款雞翼尖燜煮到滑溜溜,肉質霖軟,內部多汁,辣味十足,係辣迷嘅最愛🔥。至於碗仔翅嘅湯底鮮美,粉絲彈牙,加埋多種啲餡料,令人回味無窮🍲。最估唔到我地仲可以係呢度食到炸長洲大魚蛋,外皮酥脆,魚蛋鮮嫩,每一口都散發住海鮮嘅香氣🐟。最後我地仲食埋芝麻湯圓,作為甜品,呢碗芝麻湯圓唔會太甜,薑汁湯味道啱啱好☺️。同撈同煲小食店環境乾淨整潔🧹,食物選擇多樣,不論你係路過九龍城定係特登嚟打卡,都係明
我同朋友尋日特登去食咗好多款招牌美食🍜,我嚟簡單介紹翻招牌大小姐艇仔銀針粉🍝,啲銀針粉係用鮮魚湯底,入面有燒鴨🐓、叉燒🐖、魚片🐟、魚蛋🥚,紅腸仲有酥脆的炸魚皮🍟。湯味濃郁,銀針粉爽滑彈牙,十分可口😋。另外,混醬腸粉呢個係經典嘅街頭美食🍲,腸粉軟糯,搭配多種醬汁,口感豐富,酸甜中帶辣🌶️。老港牛雜相信都係好多人嘅至愛🥩,牛雜的湯底濃郁,多款牛內臟任君選擇,口感變化多端,絕對係來香港必吃🍴。香辣雞翼尖,呢款雞翼尖燜煮到滑溜溜,肉質霖軟,內部多汁,辣味十足,係辣迷嘅最愛🔥。至於碗仔翅嘅湯底鮮美,粉絲彈牙,加埋多種啲餡料,令人回味無窮🍲。最估唔到我地仲可以係呢度食到炸長洲大魚蛋,外皮酥脆,魚蛋鮮嫩,每一口都散發住海鮮嘅香氣🐟。最後我地仲食埋芝麻湯圓,作為 甜品,呢碗芝麻湯圓唔會太甜,薑汁湯味道啱啱好☺️。
同撈同煲小食店環境乾淨整潔🧹,食物選擇多樣,不論你係路過九龍城定係特登嚟打卡,都係明智選擇!👍
同撈同煲小食店(九龍城)
地址:九龍城賈炳達道45號