2024-01-06
平時都好鍾意去米芝蓮餐廳食嘢,今次就揀咗喺尖沙咀美麗華廣場嘅富豪酒家,佢由2011年開始,每年都係米芝蓮星級餐廳,大有來頭,緊係要試吓,酒家嘅環境優美,好適合同朋友飲下紅酒,食吓嘢傾吓偈,配埋酒家一流嘅服務,完全係有賓至如歸嘅感覺🥄鮮螺頭花膠燉湯 真材實料嘅燉湯,花膠同螺頭燉得好腍,而且酒家將花膠嘅膠質,完完全全咁熬晒落碗湯入面,滿滿嘅骨膠原,非常滿足,而且螺頭亦都好新鮮,令到成個湯都好清甜🦆砂鍋臘味煲飯 油鴨同臘味嘅油香,被糯米飯完全吸收,食嘅時候唔需要加醬油都已經覺得好好味,嗰種嘅油香同埋米飯嘅軟熟口感,令人食得好享受,臘腸、潤腸、臘肉同埋油鴨都醃製得非常出色,無論係味道定係材料都係一流🐐枝竹羊腩煲 天寒地凍緊係要食個羊腩煲暖一暖身,呢間酒家嘅羊腩煲非常出色,羊肉嘅肉質嫩滑軟腍,羊腩同枝竹吸收哂羊腩煲嘅湯汁,好入味好好食🥬清炒本地生菜 食羊腩煲就緊係要配埋生菜,呢間酒家嘅清炒本地生菜,就咁食都好好食,因為生菜非常新鮮,清炒已經食到生菜本身嘅清甜,放埋落羊腩煲索埋啲湯汁食,更加好味🥚蛋白杏仁露 呢個甜品真係好啱呢啲乾燥嘅天氣食,蛋白嘅份量好多,而且好滑,杏仁嘅味道好濃,暖笠笠飲落去好
🥚蛋白杏仁露 呢個甜品真係好啱呢啲乾燥嘅天氣食,蛋白嘅份量好多,而且好滑,杏仁嘅味道好濃,暖笠笠飲落去好舒服,為整個晚晚畫上完美嘅句號
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓402號舖 - 富豪酒家