2021-07-13
終於有幸黎到呢間出名既Omakase,一入去位置唔算寛敞,大約13個位左右, 雖然空間唔算闊,但背後有掛勾可以掛袋,算係幾細心。同好多食Omakase 唔同,呢度員工人數算幾多, 服務方面的確係比較貼心。雖然坐滿晒,但全程茶杯酒杯都無空過👍🏻 今日係食午餐,總共18道,唔怕食唔飽松葉蟹蒸蛋- 蟹味濃,有蟹膏,蛋好嫩,仲有一梭梭蟹肉 好食👍🏻海葵花(八爪魚蛋),蔥香,蛋香都好濃沃,有種食柚子既質感,不過就係咸香既鮮味深海池魚,油份高 , 一半夾紫菜,一半就敢食,雖然撈左薑蒜蔥, 但整體係好清香, 魚味突出, 餘韶長北海道帶子刺身, 鮮味可以, 口感算幾爽,但無咩驚喜今日帶左枝06 Taittinger Comets de Champange blanc de blanc 06。開得好好,有陳年既感覺,又有活力同酸度,finish 仲有d 雲哩拿既香味響口腔,令整個用餐體驗提升不少豐後水道產石鯛壽司,5日熟成肉質較實淨有咬口島根 Don chi chi 池魚, Don Chi chi 呢個brand 等於係質素既保證,食落魚油好豐富, 魚香味突出, 餘韶有有少少咖啡味梭字魚-4日熟成,肉質
今日係食午餐,總共18道,唔怕食唔飽
北海道帶子刺身, 鮮味可以, 口感算幾爽,但無咩驚喜
豐後水道產石鯛壽司,5日熟成肉質較實淨有咬口
梭字魚-4日熟成,肉質較散, 個人比較一般,但調味唔錯,極體不過不失
尤魚包北海道赤海膽, 把尤魚切開, 再將海膽放入去夾住食,鮮味爆炸,配上尤魚的口感,好食
甘海老, 加左蝦膏醬, 蝦膏味好濃,不過有少少覆蓋左蝦既鮮味既感覺
跟住黎左款醋物, 清一清口腔, 海參撈漬物青瓜, 有一點辣明太子, 少少咸, 酸味好清爽,正好refresh 一下口腔再迎接下一輪
北寄具, 好鮮甜,爽口,但唔突出
胡麻鯖魚+白昆布+白芝麻,先酸爽,個魚油再跑出黎, 跟住個飯香, 最後再出埋個芝麻香, 好有層次既一道菜,個人最鐘意既一道菜👍🏻
島根縣產吞拿魚 21日熟成中拖羅,無筋,雖然未去到入口即溶,不過都好好食, 加上熟成,顯得更有風味
鮫鰈魚群邊+ 明太子,愛知縣既蔥, 油份好足, 燒左一燒, 魚油既香味散發晒出黎,食落雖然油,很又平衡得好好,唔會覺得唔舒服,讚👍🏻
北海道 禮文島 海膽, 極鮮, 紫菜一d都唔失色, 好鮮好香,丸山初摘海苔
蔥吞拿魚手卷, 細心,同款紫菜,無咩特別
舞茸姑清湯,幾好飲 不過又無咩特別
山梨縣桃雪芭,桃香十分香,唔甜既甜品,鐘意
最後$880一位埋單👍🏻 呢個價錢有呢個體驗個人覺得好抵。 可惜訂夜晚既話已經排到下年8月啦🥺午餐都要去到下年4月, 要再食都要一段時間啦😭