2023-02-19
今日嚟到尖沙咀The one 4樓,我哋買嘢買到好攰,行咗嚟呢一間越南菜試食。我哋等待嘅時候,有好多人都喺度排緊隊。我哋有六個人,等咗大概20分鐘就入咗去啦。餐廳嘅環境,因為喺The One所以都唔算差。但係果度一個開放式嘅空間。我哋一共叫咗六個菜。🏅環境評分:👍👍👍👍👍🎖️服務態度:👍👍👍👍👍🌿菜色:炭燒豬頸肉💥好食指數:👍👍👍👍👍🌿呢啲炭燒豬頸肉十分之大碟,每一夠豬頸肉都好厚同埋好長,建議叫店員幫手切開,炭燒有味,香茅嘅味道濃郁。再加埋秘製醬料。呢個係值得推薦。🌿菜色:火車頭牛腩湯河💥好食指數:👍👍👍🌿內容:湯味濃郁,佢個牛腩湯係加咗雞湯入去,所以食落去嘅時候有少少雞湯味,但係牛肉同牛丸嘅份量太少,對於肉食嘅朋友來講,就覺得唔太化算。🌿菜色:咖喱軟殼蟹加法包💥好食指數:👍👍🌿內容:呢個咖喱汁配法國麵包好好食。咖喱唔係印度嗰隻香濃咖喱,而係泰國風味間,越南椰奶香,軟殼蟹浸落去嘅時候吸收咗咖喱汁嘅香味。但係因為炸嘢揸得耐,可能蟹肉新鮮就有浸特別嘅油益味。🌿菜色:牛油雞翼💥好食指數:👍👍👍👍👍🌿內容:呢碟菜算係咁多一個菜,裏面最好食嘅一個,牛油同酸嘅香味,配合得好好,識落係好濃郁嘅牛油同酸
我哋一共叫咗六個菜。
🏅環境評分:👍👍👍👍👍
🌿菜色:咖喱軟殼蟹加法包
💥好食指數:👍👍
🌿菜色:牛油雞翼
💥好食指數:👍👍👍👍👍
🌿內容:呢碟菜算係咁多一個菜,裏面最好食嘅一個,牛油同酸嘅香味,配合得好好,識落係好濃郁嘅牛油同酸甜味,雞翼好大隻。適合一家大細食
🌿菜色:豬牛雞串燒六串
💥好食指數:👍👍👍👍👍
🌿內容:佢呢個串燒好正但係沙嗲醬汁有好香濃嘅花生味,每一啖都係有炭香味,建議嚟到嘅人都必定要叫呢一個。
🌿菜色:半隻海南雞
💥好食指數:👍👍👍
🌿內容:呢隻可能雞味都唔錯,但係佢好大舊,個人認為呢間舖頭唔識得整海南雞,應該要切到一隻手指粗幼,由於醬料同埋味道都還可以,只係雞件比較大嚿,有啲部份甚至係完全冇切過,所以我覺得嚟到就真係唔好叫呢一個啦,除非叫叫店員幫手切多一次。
成晚整體嘅服務態度都唔算差,裏面嘅店員有少少係泰國人嚟,完全唔似越南人。