2018-01-27
Lunch time喺尖沙咀同同事食飯,想坐得舒服啲,所以去the one,最後揀咗 Le viet 食越南菜。lunch set總共有九款選擇,有齊飯、湯粉、撈檬、紅白肉。呢個係海鮮炒檬粉($68),海鮮用料好足,唔會剪到啲魷魚細細粒,食落有口感,有啖啖海鮮嘅感覺。撈檬炒得幾香,比較乾身,調味主要係用咗黑椒同香蔥,唔會話太濃。海鮮同埋檬粉嘅比例都好好,實在唔鍾意一大碟粉然後冇餸嘅感覺,所以今次好滿意。加$8可以轉特飲,叫咗杯青檸梳打,貪佢清清哋唔甜但又有汽可以過癮。原枝泰象梳打水,信心保證。梳打水睇落唔係好大,不過都夠裝兩杯。女同事嚷著要甜品,咁就叫個精選甜品拼盤($108)share。一個dish有齊芒果糯米飯、焦糖布丁、越南綠豆拉椰糕。芒果糯米飯椰汁另上,可以個人化選擇落幾多椰汁,好細心安排。越南綠豆拉椰糕清清哋,煙煙靭靭,就咁用叉係拮唔開,要用刀切先得。Creme Brulee濃郁綿密,更加飽肚。