2024-11-24
晚餐喺海港城搵咗間越南餐廳叫做「春庭越調」,我揀咗個二人餐,由尾講起🤣。烤香蕉雪糕新地 - 呢一個甜品係唔包括係個餐裏面嘅,但係你又可以加$38(好似係)就會有一個。香蕉表面有一層薄薄嘅焦糖,中間有一球雲呢拿雪糕,包圍着雲呢拿雪糕係斑蘭?椰漿?西米露?總之就係杰撻撻嘅嘢,基本上係好食嘅。越式鑊仔牛柳粒 - 呢個非常之好食!冇乜缺點😅炭燒乳豬 - 乳豬比較肥,不過不失,旁邊會有一兜沙律,用一啲薄荷葉菠蘿青瓜等等造成,某程度上可以解一解膩。鮮蝦柚子沙律 - 我哋食嗰日冇晒柚子,換咗西洋菜,咁即係唔係柚子沙律,所以扣分。蝦上面會淋一啲蒜蓉醬,都幾惹味。香濃牛尾湯 - 呢個需要加$25一碗,我建議大家唔使加,因為一啲都唔香濃,好似一個炆牛尾嘅汁,加上牛骨湯嘅感覺,應該唔係感覺(係直覺😂)所以比較淡。個套餐仲有包兩杯飲品,同埋一煲蒜蓉飯,老實講個蒜蓉飯真係幾好食,不過用一煲嚟形容係有少少問題,因為佢個煲好細,一個正常嘅飯碗大少少,所以絕對唔係二人份。呢個位有少少孤寒兼核突。🙄
越式鑊仔牛柳粒 - 呢個非常之好食!冇乜缺點😅