2016-01-14
是日去旺角上完堂,去雅蘭途中仲諗緊去邊到食越南野,一抬頭就見到品越,一於試試佢!原來品越唔係普通越南野咁簡單,應該係加左少少fusion成份,感覺有啲新奇!中意試新野既朋友,就即刻叫個燒呑拿魚伴青芒果青木瓜沙律試試功架,而我就比較穩陣,叫番平時食越南野會叫嘅:牛油雞翼!飲椰汁!食串燒!講講我最中意嘅牛油雞翼先,一客有4隻,每隻雞翼上都包住一層脆漿皮,又唔算好厚(個人喜歡食脆漿皮),一啖咬落已經食到勁香牛油味,肉質嫩滑,好似好少炸到咁脆都仲可以保持呢個水準,同埋佢啲雞翼size都幾肥大,啖啖肉感覺好爽!一人食得兩隻係完全唔夠㗎!而燒呑拿魚伴青芒果青木瓜沙律,我都幾中意佢個燒呑拿魚,外面少少熟,上面有千島醬同新鮮柚子肉,一嘢放哂落口,既食到呑拿魚肉嘅鮮味,千島醬令魚油無咁油膩,新鮮柚子肉好清新,酸甜味令胃口大開,忍唔住一舊接一舊。而隔離嘅青木瓜沙律份量雖然好似好少,但以前菜黎講真係啱啱好,吃得太多又怕食唔落之後嘅嘢。最後我地兩個女仔仲叫多個芒果黑糯米飯!香濃椰汁配埋黑糯米,食完超滿足啊!