放假去咗西環尾散步,終於有得晚市堂食,所以就喺附近食埋晚飯先返屋企。厚和街有好多食肆,其中一間係「越火越式湯粉」,呢區比較少越南餐廳🇻🇳,就一於試吓。小店面積唔大,一眼睇晒,不過環境都幾四正,燈光明亮,乾淨衛生👍。同時,店員服務態度有禮,抵讚。餐廳設有一個四重享套餐($108),包主菜、小食、沙律同飲品,每部份均有多項選擇,彈性好高。生牛肉湯河,🍜牛河當然係越南菜嘅代表,佢無論牛肉、河粉定湯底都處理得唔錯。🥩生牛肉片份量都幾多,靠熱湯將佢浸熟,牛味突出,肉質唔韌。河粉滑溜,又唔會碎濕濕。最後,佢嘅湯底幾正,清甜濃厚,無落味精,飲完唔口乾。香茅豬扒湯檬,餸分開上,湯檬同樣大大碗,配上大量香葉、蔥同芽菜等,湯底就較牛河清澈。🐷香茅豬扒非常出色,佢並非薄切切、乾噌噌嗰種,而係炸至外脆肉嫩、香茅味滲透其中嘅出品。豬扒嘅調味同肉質都令人難忘,必食推介。餐廳將以下三樣小食放埋一齊,圖左至右分別係:魷魚蝦枝、炸蝦餅(+$8)同埋扎肉米紙卷。🦑長身春卷形狀嘅係魷魚蝦枝,春卷皮入面釀住鮮魷魚,我第一次食覺得幾得意,但略嫌春卷皮唔夠薄脆。🍤炸蝦餅原來有成一大塊,整體口感爽彈,食得出用咗大量蝦肉打成,唔似四
香茅豬扒湯檬
香茅豬扒
炸蝦餅
餐廳將以下三樣小食放埋一齊,圖左至右分別係:魷魚蝦枝炸蝦餅(+$8)同埋扎肉米紙卷。🦑長身春卷形狀嘅係魷魚蝦枝,春卷皮入面釀住鮮魷魚,我第一次食覺得幾得意,但略嫌春卷皮唔夠薄脆。🍤炸蝦餅原來有成一大塊,整體口感爽彈,食得出用咗大量蝦肉打成,唔似四周圍都食到嗰種月亮蝦餅。🍚米紙卷爆晒餡,米紙煙韌,包裹爽脆青瓜蘿蔔絲、檬粉同扎肉等,沾魚露汁食好搭調。
鳳爪沙律
鳳爪沙律,🥗沙律超開胃,酸度啱啱好。鳳爪去骨,食落好爽好滋味,再配埋車厘茄、芹菜同蘿蔔絲等,成個組合散發出濃濃東南亞風味。
飲品方面,我哋要咗青檸薄荷梳打椰汁冰,兩杯都好夠味,大大杯,真材實料。🍋梳打檸味十足,唔係得兩片青檸咁孤寒,🥥而椰汁冰嘅椰味濃郁,甜度適中,冰感一流。
總括嚟講,堅尼地城呢間越火餐廳抵食又好味😋,舖面平平無奇,但高手在民間,以食物味道取勝。普通一個湯河定價大約$5X,屬中等水平,不過升級為四重奏套餐就唔同講法,好鬼吸引呢!
2022-05-01
香茅豬扒湯檬