2019-01-20
天氣一凍就想縮入被竇渡過餘生咁款,但咁凍又特別易餓,襯天未黑齊就包到隻糭咁出觀塘食蛇其實同一條街,對面馬路就有另一間,但我對排隊名氣無甚興趣,就冇考慮第間舖頭偏舊式,冬天生意好就放多幾張摺枱出街,左右都係d只開日頭既舖,所以冇乜影響門口一堆人買外賣,就直衝入舖自己揾位坐,舊式舖入屋坐低就叫野食,叫左個套餐a,有蛇羹、糯米飯同蛇湯,仲會問個飯要唔要花生一上就上哂蛇羹同糯米飯,連一盒檸檬葉自己加。蛇羹唔單止有蛇肉絲,仲有唔少蛇轆,好足料,而且唔係喪落生粉水整到碗野一pat咁。食落有薑同果皮味,有d辣口但唔係好勁味唔夾嗰種糯米飯唔預佢生炒,加上放左陣先食,面頭嗰d有少少硬,但下面嗰d就正常既。有少量臘腸薄片...刀功好好,但個飯唔夠油潤,食落唔香食完就可以叫湯,用返蛇羹個碗裝,環保洗少個碗又差不多味,都合理。個湯好夠熱,聞落比飲落香,但冇蛇羹嗰陣稍強既薑/果皮味,整體幾好舖頭牆身貼滿剪報同餐牌,除左幾款套餐,仲有蛇膽蛇酒,如果唔係太飽會想飲五蛇酒。呢度係以大細杯計,有d地方係以両計。未飲過既可以想像為甜既酒,除左因為酒本身帶d甜味,係因為加左肉,正如齋湯同肉湯既分別,咁上下其實見到仲有蛇煲,
其實見到仲有蛇煲,記憶中2 3百左右,出街食羊腩煲都差唔多價錢,有機會會想試下,而且加既其他配菜望落都特別。希望之後可以再嚟試下個蛇煲同蛇酒