2018-03-27
鰂魚涌主打星馬菜嘅餐廳唔多, 今日就試下呢間位於鰂魚涌地鐵站附近嘅 - 隨心。下午茶去到成6點, 重趕得切。呢度嘅下午茶相當抵食, 比正價平一大截, 但份量不減, 跟餐重送熱飲海鮮份量十足, 兩隻大蝦新鮮爽口, 仲有大大隻原隻帆立貝。色澤亮麗嘅湯底, 係以十幾種配料淆製再加入椰漿而成, 椰香撲鼻, 鮮濃惹味, 係成個喇沙嘅精髓。 濃湯同麵一同入口, 係真正嘅色香味享受。驚喜之作!!! 原隻大蝦炸得好透, 外殼一咬裂開, 聲音清脆, 細細咀嚼重可以連殼都食埋, 輕盈碎薄嘅燕麥炸至金黃酥香, 帶濃郁牛油香氣, 伴大蝦一齊食, 帶出驚人嘅美味口感, 好食到清曬碟。雞肉質嫩滑, 鹹香美味, 油飯飯粒挺身, 有嚼感, 係我鐘意嘅口感, 旁邊伴酸木耳清新開胃, 加分!!
下午茶去到成6點, 重趕得切。