2018-11-15 173 瀏覽
雖然幾乎日日都返紅磡,但我甚少到訪這條為人熟悉的小食街,但每次經過這間糖水小店,都見有街坊幫襯,今日下午茶時段又再經過,終於決定買幾款同屋企人分享。雖然款式不及連鎖甜品舖多,但款款都係傳統港式味道,其實諗清楚,這些港式糖水的做法和用料往往比新式糖水健康得多,選用多啲天然材料,營養價值相對高啲。細個最鍾意食紅豆砵仔糕,見到呢度嘅砵仔糕有咁多紅豆,真係流晒口水。$12/5個,價錢平,但份量相對少,好處係每次食少少,又或者方便同企人分享。啖啖都係紅豆,好有好感,不過略嫌整個砵仔糕嘅粉漿糖分不足,冇咩黃糖嘅香味,食落比較清淡。✨✨推薦黑豆豆腐花!勁香濃豆味!口感幼滑!見老闆娘加好多紅豆落去,+$3抵食呀,味道比單食豆腐花或加黃糖更豐富。呢張相證明一切,芝麻糊打得超杰身,真材實料,有非常之突出嘅芝麻味。呢個新產品就一般般啦,講真加咗薏米同白果都冇咩特別味道,加上黃豆豆腐花嘅豆味不及黑豆香濃,整體味道單調。

砵仔糕

黑豆豆腐花

✨✨推薦黑豆豆腐花!勁香濃豆味!口感幼滑!

芝麻糊

薏米白果豆腐花