2019-07-08 538 瀏覽
今日帶家母外出請佢食餐好,正逢大雨,火鍋啱晒。👇🏻估唔到呢間火鍋舖頭咁大,店員帶我們行去露台就坐,好似行極都未到。店內裝飾十分雅緻,用木製屏風隔開一間間,坐大堂都有包房之覺。露台亦有紅燈籠、紙燈、竹屏風裝飾,環境非常舒適。個名叫老鍋火鍋,上台的鍋又真係老式銅鍋,幾有心思。👇🏻餐牌幾豐富,四種特色鍋底,肉類、海鮮、丸、餃、蔬菜應有盡有。飲品亦有清酒同自家製烏梅汁、菊花茶,幾好飲。👇🏻【膠原蛋白美人鍋】真系有原隻烏雞,雞肉索晒湯汁,用料十分足,湯底鮮甜,飲足三碗,淨係湯底我地都食到半飽😂冇幾耐就上菜了。👇🏻【精選手切牛肩肉】肥瘦均勻,睇落幾新鮮,擺盤精緻。煮熟後入口,雖唔似雪花肥牛咁易咬爛,不過肉質勁道,有淡淡牛肉特有嘅香味,同埋大大份,好抵食。👇🏻【皇牌魚肚】推介!厚切魚肚,下鍋後索晒湯汁,十分軟糯,魚肚質地細膩,好似食竹蓀咁,鮮美彈牙。👇🏻【黑松露蝦丸+鵝肝墨魚丸】手打丸,彈牙,最緊要呢個配搭好新穎,黑松露味又唔會壓住蝦丸味,兩者結合係特別的鮮味。墨魚丸入面包著鵝肝,咬一啖好似尋寶咁,幾得意。👇🏻【鹹蛋黃炸魚皮】現炸魚皮,熱辣辣,好脆,鹹蛋黃包著成塊魚皮,稍帶粉質嘅口感,同鹹蛋黃嘅鹹香
今日帶家母外出請佢食餐好,正逢大雨,火鍋啱晒。

膠原蛋白美容湯底

特選牛肩肉

皇室魚肚

鵝肝墨魚丸(半份)黑松露蝦丸(半份)

👇🏻【鹹蛋黃炸魚皮】現炸魚皮,熱辣辣,好脆,鹹蛋黃包著成塊魚皮,稍帶粉質嘅口感,同鹹蛋黃嘅鹹香,忍唔住好快比我地食晒成碟。
鹹蛋黃炸魚皮

👇🏻呢個【冰菜】更是特別,原以為菜葉上的係水珠,原來係好似鹽粒咁長在上面的,煮熟後都仲見到「冰粒」,食落十分爽脆,值得一試!
冰菜(限量)

👇🏻【稻庭烏龍麵】其實就係烏冬,不過有鐵網濾水,方便食客。
稻庭烏龍麵

每碟送都份量十足,兩人食多左啲,不過食到好滿足,坐得闊落,環境清幽,店員服務友善,如果想食餐好,推介黎呢間。

2019-06-24
膠原蛋白美容湯底
特選牛肩肉
皇室魚肚
鵝肝墨魚丸(半份)黑松露蝦丸(半份)
鹹蛋黃炸魚皮
冰菜(限量)