2014-06-03
是日跟家人到跑馬地銖記, 補祝媽咪生日♥記得家姐前陣子對味精過敏, 吃罷銖記後覺得其味精過重所以我地一家人已經有一段好長時間冇幫襯了 .由於家姐預先已訂好檯,所以都唔需要等位就被安排入座 須然話坐落於冷氣開放的市政大廈, 但係冷氣真係唔夠強食食吓會覺得有點熱 ....唔好理咁多, 食飯至上 $68的原盅雞燉翅(一位)價錢咁抵, 當然唔好要求咁高 ~平心而論, 雞湯味算濃郁, 魚翅量亦唔少 .餐牌內仲有其他高價位魚翅, 但個人覺得$68的已經好okok !!!$38(隻)蒜蓉蟶子王蟶子王大大隻, 肉質爽, 但沒有太大驚喜 .王子豆腐 (??)menu上寫住<不可不試>之作又真係幾有驚喜喎 炸過嘅豆腐配上特製醬料 (個味好似有咸蛋黃?!)唔會太膩但味道幾濃, i m loving it ~招牌風沙雞勁多嘅炸蒜覆蓋住半隻雞, 雞肉鮮嫩而且蒜味濃烈, 送飯一流 ~全晚最中伏嘅$98怪味一支梅(??)其實即係燒汁豬肋骨肉 .我同屋企人一致認為唔好味 ><可能唔合口味啦, 總覺得個燒汁味好怪 ...無可否認, 銖記比起一般大排檔食物種類較多服務不錯但價錢偏高, 而
記得家姐前陣子對味精過敏, 吃罷銖記後覺得其味精過重
所以我地一家人已經有一段好長時間冇幫襯了 .
由於家姐預先已訂好檯,
所以都唔需要等位就被安排入座
須然話坐落於冷氣開放的市政大廈, 但係冷氣真係唔夠強
食食吓會覺得有點熱 ....
唔好理咁多, 食飯至上
$68的原盅雞燉翅(一位) 價錢咁抵, 當然唔好要求咁高 ~
平心而論, 雞湯味算濃郁, 魚翅量亦唔少 .
$38(隻)蒜蓉蟶子王 蟶子王大大隻,
肉質爽, 但沒有太大驚喜 .
王子豆腐 (??)
menu上寫住<不可不試>之作 又真係幾有驚喜喎 [thumb up]
炸過嘅豆腐配上特製醬料 (個味好似有咸蛋黃?!)
唔會太膩但味道幾濃, i m loving it ~
招牌風沙雞
勁多嘅炸蒜覆蓋住半隻雞,
雞肉鮮嫩而且蒜味濃烈, 送飯一流 ~
全晚最中伏嘅$98怪味一支梅(??) 其實即係燒汁豬肋骨肉 .
我同屋企人一致認為唔好味 ><
可能唔合口味啦, 總覺得個燒汁味好怪 ...
無可否認,
銖記比起一般大排檔食物種類較多
服務不錯但價錢偏高,
而且味精真係落得幾重手 !!!
希望將來再幫襯時, 味精情況可以有所改善