2024-01-12 352 瀏覽
今日心郁郁想食啲帶真心嘅平民美食,就行咗入北角一間食肆,熱炒氣氛廿四味,我就揀咗啲最正宗嘅港式家常嘢吃來試。一上嚟,就直頭係份炭燒牛仔骨,瞓喺煲仔嗰陣,個煲仔仲冒煙咁,搞到我嗅到呢股鑊氣,超攞筷!牛仔骨慢煎到啱啱好嘅焦香味,一啖咬落去,夾埋少少炒出嚟嘅洋蔥,味道真係正到彈晒起!之後又試咗香酥腐皮墨魚卷,脆嘅皮同埋咸香嘅墨魚肉完美配搭,嚟咗個脆口爽口,鍾意海鮮嘅你千祈唔好錯過!北菇滑雞飯呢,特別推介!飯粒每一啖都飽滿,同北菇、滑雞嘅組合完美無瑕,特別係個飯焦,脆卜卜嘅,加咗重新焗過嘅香,呢碗做得就真係得嚟添!最後個剁椒肉餅飯就真係嚟返啓示了,啲剁椒辣中帶麻,濃郁香氣,一開始可能會覺得怪怪地,但食多兩啖就停唔到口,邊個話平民食飯唔夠格調?喺呢家食肆,我食到嘅每一啖,都充滿咗平民嘅幸福感!🍽️😋🎉