2022-10-09 567 瀏覽
這間莆田位於尖沙咀美麗華廣場2期2樓,係一間食中菜嘅店舖,店面環境係以貴氣装潢木系裝飾🤔,裝置以新派同舊派兩者混合嘅店舖,同時店家做緊跳跳魚嘅菜式,帶比大家嘗試新款嘅菜式!.莆田荔枝肉 $88呢一碟茘枝肉賣相相當之睇得吓🤔,色香味都有😙望著都好想食🤤,整款荔枝肉係福建傳統名菜,食入口酸酸甜甜程度適中😋,荔枝肉賣相好似咕嚕肉,比係咕嚕肉口感好食好多,外皮帶點脆裹面嫰而腍口味道十足👍,同時配菜真的有荔枝夠哂香甜😙😋、紫洋蔥、青紅椒、蕃茄,真係色彩繽紛😍!.辣汁花蛤 $82呢一款辣汁花蛤賣相十分之惹味😋,係東南亞風味美食之一🤔,花蛤用咗秘調辣汁而製,食入口花蛤肉質嫰滑甜辣入哂味😋夠哂穫氣,同時仲用咗香芹伴花蛤,真係帶點香味而辣口😝味道十足!.香酥椒鹽跳跳魚 $138福建老酒 +$34呢一款椒鹽跳跳魚賣相香脆,有3款不同口味選擇🤔我試咗椒鹽口味,外皮酥口金黄酥脆口感都唔錯,味道好香嘅鹹鮮味道😋帶有小小骨口感!配埋呢款福建老酒飲都幾好🤔,酒味十分之濃烈15度以上,糯米精釀5年密封生香😙,喜歡飲烈酒朋友之選,食吓香脆跳跳魚嘆吓福建老酒都幾好,而加只係半價喝老酒!.椒鹽豬手 $38呢款椒鹽豬手望著都
這間莆田位於尖沙咀美麗華廣場2期2樓,係一間食中菜嘅店舖,

莆田荔枝肉 $88

辣汁花蛤 $82

香酥椒鹽跳跳魚 $138
福建老酒 +$34

椒鹽豬手 $38
呢款椒鹽豬手望著都唔錯🤔,金黄香脆嘅外皮,足足蒸咗8小時肥肉全部溶解,剩係留下膠原蛋白,食入口皮薄脆口肉質嫰腍😋,味道帶點椒鹽咸香味😙,我覺得都幾好食!

香甜金錢粿 $88
呢碟金錢粿賣相圓碌碌都好吸引🤔,外皮沾滿糖膠黑白芝麻,係以糯米粉製成金幣形狀😍,食入口香甜軟糯都好烟韌😋帶點口感!

酥炸冰心榴槤 $48
呢碟冰心榴槤係新加坡特色甜品,賣相都好有特色又特別😮,係以酥炸金黄脆脆賣相包住榴槤做餡料😍,令到賣相吸引之餘又好食,外酥脆內軟绵散發香噴噴😙冰凍榴槤香味,食到入口口感相當之特別😋!

桂花陳皮燉雪梨 $38
呢款燉雪梨賣相都唔錯🤔,係這個乾燥天氣飲番碗相當之正,整碗燉雪梨散發陳皮香😙又帶點桂花味,用咗原隻雪梨雪耳清燉夠哂滋潤,而整碗散發滿滿桂花香,每一口都清甜滋潤甜度適中😋!
2022-10-07
15 分鐘 (堂食)