2019-11-05 38 瀏覽
湯火功夫全球門店有2700間! 不過我都是第一次光顧,銅鑼灣店裝修新淨時尚,近窗位置仲有bar抬位,一個人食飯也很ok。這裡是劃餐紙點餐,類似車仔麵,先選擇湯底和麵底之後, 再在自選配料。 配料有葷有素,選擇都算多。而且帶位的阿姐都極度熱情,細心安排入座同埋介紹點樣嗌餸。湯底有4款,有招牌麻辣燙、泰式冬陰功 麻辣燙、和蕃茄麻辣燙,招牌麻辣可以揀拌麵,辣到同埋麻度都可以揀。我就選了招牌麻辣拌紅薯粉,配木耳($7)蓮藕($7)重慶酥肉($16)。每碗麵上面都有芝麻、花生和蔥花,增加香氣。薯粉比較幼身軟淋,不像平時的薯粉咁有咬口,而且無湯的拌薯粉,放涼了有點黏在一起難夾開,可能用湯底會比較好點吧。蓮藕薄切,爽脆。肉類方面有比較少見的重慶酥肉,不過因為放在麵上面,炸衣都已經淋掉了,口感不酥。-另一碗選了招牌麻辣燙配河粉,湯底泛白,個人覺得更像擔擔面得湯底,因為有生花麻醬味,配菜點了菠菜($7)薯仔片($7)和肥牛($16)。薯仔片也是薄切!飲品點了凍奶茶($16)和凍華田($16)。凍奶茶不錯喔!有港式奶茶味道!最喜歡的是它提供麻椒油調味料!

最喜歡的是它提供麻椒油調味料!