2015-01-07
作為零售界的奴僕, 小弟已經習慣左無銀行假期, 人地放假我開工既生活, 約Friend 出街仲難過係馬會贏錢...難得有個朋友gathering, 點都要同佢地聚一聚。聽講今次食泰菜,收工之後立即飛奔去會合, 只係等左一陣就有得食啦。廢話少講, 即刻開始:我地果日十個人到, 所以叫左總共10個餸, 預多D驚唔夠食!!`首先係頭盤___各式小食拼盤,有蒜容法式多士, 炸蝦片, 炸肉餅, 炸魚餅配泰式辣椒醬或魚露多士雖平凡,但堅脆無焦邊, 蒜容醬份量岩岩好, 唔會太咸, 作為開胃小食都唔錯。炸蝦片係泰菜靈魂, 一拿上手有餘溫, 入口蝦片脆身不在講, 比外邊的更少油, 感覺上較健康。炸魚餅有咬口, 香草味道慢慢滲出, 個人鍾情辣醬, 一點入口四個字: 鮮、辣、過癮。`跟住黎係主食___泰式青o架喱雞, 鮮魚露雜菜, 扎肉伴沙律, 波羅雞炒飯,炒金邊粉。如果無食過青o架喱雞就真係唔好話自己佞過泰國野, 今次既泰式青o架喱雞無想像中咁辣, 大小朋友都食得到,以某著名米線店的標準來說是十一小辣; 雞件啖啖肉, 大小岩岩好,份量也足夠。鮮魚露雜菜是小弟既至爰, 用清淡食材都能煮出肉類般美味才是皇道!
廢話少講, 即刻開始:
`首先係頭盤___各式小食拼盤,
而扎肉伴沙律則比較咸了少少, 對於口味清的朋友可能接受不了。
波羅雞炒飯和炒金邊粉與扎肉伴沙律為之相反, 太過食之無味,另外就是飯質比較軟身, 不知是否在運送過程中焗軟...
最後甜品出場___椰汁糕,一口千層糕
椰汁糕外覲精緻, 入口椰香充足, 不"痴" 牙而 有咬口。
一口千層糕色彩繽紛, 甜而不膩
作為一餐的結尾認真不錯。
總評:
雖無特別驚喜地方, 但勝在價錢中低,份量足, 抵食!!
二來坐低舒舒服服等食,唔洗左撲右撲排隊排餐死, 招積!!
題外話/補充資料:
如有少咸選擇會更完美