2016-03-10 258 瀏覽
其實而家cafe 當道開到成行成巿 不過其實有好多區份都未普及尤其係一系列舊區 可能人口老化問題 令到創業者未敢去進入呢類地方如果想飲杯方便快捷既即磨咖啡 又唔想去咁遠 用咁耐時間我會揀McCafe 因為總有一間係附近係麥當奴既優勢 重點係佢性價比其實都好高下午茶時間 小小地食一件小點 飲一杯即時磨制既咖啡 係一件幾稱心滿意既事黎要左一杯細Flat White ($23.5)配一個淡芝士全麥圈(跟任何飲品加$10)就造就左一個下午茶餐出黎 感覺都幾健康Flat White - 係由鮮奶泡配合特濃咖啡所調成 味道上係比較濃郁咖啡味 因為佢同奶既比例係接近一比一 所以苦澀味都會比latte或者cuppocino為重 但入口感更加香 奶味亦不會被蓋過 只係如果用高脂奶會香更滑身 而偃用既咖啡豆會有有點酸性味道 雖然係McCafe 出品 但都付上雙心拉花 有誠意亦有板有眼 重點都係杯中物 淡芝士全麥圈 - 賣相都很「麥」 健康感好重由於係成品 所以店員會將圈用夾餅爐加熱開頭都怕佢會好乾身 不竟全麥制再加熱不過當我抹上淡芝士之後 發覺丁點乾身感都無 剛剛好 麥片有咬口 而圈身都實淨有咬感唔會鬆散
其實而家cafe 當道

淡芝士全麥圈 - 賣相都很「麥」 健康感好重

由於係成品 所以店員會將圈用夾餅爐加熱

開頭都怕佢會好乾身 不竟全麥制再加熱

不過當我抹上淡芝士之後 發覺丁點乾身感都無

剛剛好 麥片有咬口 而圈身都實淨有咬感唔會鬆散 淡淡的芝士味同麥味都好配合

呢個下午茶組合 感覺比食西多雞脾或者蛋糕都來得有誠意有質素及健康
2016-03-07