2018-07-07
喺沙田大會堂睇完親戚個寶貝畢業禮,一大班人就去咗美心皇宮開餐。呢度場面好墟撼。10個人可以食咩呢? 散叫有排諗,一圍12人套餐一定食唔晒,食半圍又少得滯。好彩睇到有個4人乳鴿餐,一於來個4加6等於10,食半圍鮑魚燕窩全包宴,再加一個4人乳鴿餐,唔使煩。鮑魚燕窩全包宴半席 $1780燒汁煎大蝦皇鴻運全豬寶盤XO醬彩鳳花姿片蟹肉扒翡翠苗燕窩瑤柱冬蓉羹花菰原隻鮑魚清蒸沙巴龍躉斑美味貴妃雞錦繡荷葉飯百年鴻運露沙田乳鴿套餐 (供四位用) $588妙齡脆皮燒乳鴿兩隻瑤柱冬蓉羹清蒸原條沙巴龍躉斑XO醬翠瓜炒蝦仁豉汁帶子蒸豆腐上菜時,啲侍應阿姐都撈到亂晒,我哋都唔理得咁多,有嘢就食。【橙汁】係半圍餐跟餐來的,只有一小瓶,好彩有幾個人嫌佢太甜,唔飲,卒之分到5杯。的而且確好甜。【鴻運全豬寶盤】半圍都咁大碟,如果一圍咪不得了?叉燒好腍好好味。燒腩仔好入味,皮又夠脆。【XO醬彩鳳花姿片】啲雞肉 “鞋”咗啲,花姿片就好爽口彈牙。【XO醬翠瓜炒蝦仁】我鍾意食翠肉瓜和雲耳,所以唔客氣食多兩注。【燕窩瑤柱冬蓉羹】、【瑤柱冬蓉羹】侍應阿姐真係搞到好亂,將兩個羹搞亂晒。不過,其實兩個羹基本上是一樣,味道當然係一樣,只是
鮑魚燕窩全包宴半席 $1780
瑤柱冬蓉羹
清蒸原條沙巴龍躉斑
XO醬翠瓜炒蝦仁
豉汁帶子蒸豆腐
上菜時,啲侍應阿姐都撈到亂晒,我哋都唔理得咁多,有嘢就食。
【橙汁】 係半圍餐跟餐來的,只有一小瓶,好彩有幾個人嫌佢太甜,唔飲,卒之分到5杯。的而且確好甜。
【鴻運全豬寶盤】 半圍都咁大碟,如果一圍咪不得了?
叉燒好腍好好味。
燒腩仔好入味,皮又夠脆。
【XO醬彩鳳花姿片】 啲雞肉 “鞋”咗啲,花姿片就好爽口彈牙。
【XO醬翠瓜炒蝦仁】 我鍾意食翠肉瓜和雲耳,所以唔客氣食多兩注。
【燕窩瑤柱冬蓉羹】、【瑤柱冬蓉羹】 侍應阿姐真係搞到好亂,將兩個羹搞亂晒。不過,其實兩個羹基本上是一樣,味道當然係一樣,只是其中一個羹多了少許燕窩碎而已。
有碟墊住的係有燕窩。
無碟墊的係普通冬蓉羹。
【豉汁帶子蒸豆腐】 豆腐白滑,豉汁味濃,帶子片薄咗,正常水準。
【燒汁煎大蝦皇】 大蝦煎得夠乾身,肉質夠結實,唔老。燒汁就唔多有味。這個菜中規中矩。
【妙齡脆皮燒乳鴿】 我本身唔好呢啲,只食咗塊炸蝦片。聽佢哋講,啲乳鴿跟龍華嗰差好遠。
【美味貴妃雞】 我又無食,又係聽佢哋講啲雞凍咗啲, “鞋” 咗啲。卒之食唔晒,有人打包番去拆肉煲雞粥。
【清蒸沙巴龍躉斑】x 2 兩個餐就有兩條一斤重的沙巴龍躉仔。問過 酒樓可唔可以將兩條換成一條大嘅,答案係唔可以。蒸得唔錯,無過火。
【花菰原隻鮑魚】
【蟹肉扒翡翠苗】
【錦繡荷葉飯】
食到咁上下,大家都開始投降。原來以我哋嘅食力係徵服唔到自製10人餐。所以,要將個飯帶走。
食埋個紅豆沙,我哋就各自歸家去。