2022-11-15
👭同姑仔行完博物館後佢想去食辣野🌶️, 我就帶佢去我既飯堂又再尼食過!💟💟先係叫個十三涼粉, 皆因我最仲意食佢既🌶️麻辣汁, 涼粉保持住好滑身彈牙又煙靭,同埋鋪喺面既脆口花生🥜一齊食, 熏香馥郁滿口腔!🫠💟姑仔叫個泡椒鳳爪🐥,誤以為係酸辣,其實係鹹而辣!有些黃色既碎絲佢又誤以為是酸菜,其實係黃色既辣椒仔🌶️;一場誤會之後, 發覺呢味小食好好味又醒神, 食到連骨都食埋, 皆因一面咬一面滲出陣陣汁液及鹹香辣味融埋一齊, 非常滋味!😋💟呢味涼菜小食, 係將一串既無骨鳳爪🐥、蓮藕片、海帶、椰菜花🥦...等浸入香辣湯入邊, 嗰種麻辣慢慢辣出尼好過癮, 啲配菜好惹味爽口!🤤💟姑仔話見個餸名咁搞笑😂, 就叫一個尼試下;個餸名典故原來係廚房用菜刀拍扁🥒青瓜啫, 借意叫俾在盛怒前男友中的姑仔食啱啱好, 食過便送走悶氣;食落唔覺辣啲青瓜仲好爽口!😋🤤