2016-10-22
我最鍾意就係食車仔麵乜、乜、乜。 無論去到邊度, 都要試下該區出名嘅車仔麵。 因為每間車仔麵都有獨特嘅湯底, 獨特嘅醬汁, 同獨特嘅餸。今次想介紹嘅車仔麵, 就係位於元朗大橋街市後面 嘅《合興車仔麵》。元朗嘅車仔麵,一向都係追捧開永X。不過見到元朗啲美食谷成日都有人提及合興車仔麵個辣醬好正。 好辣嘅我一定要去試下。呢間車仔麵舖位好細,最多都係容納坐到二十餘人。 所以不時都會見到店外大排長龍, 可能因為真係太好食, 每個人就算滴曬大汗都要等, 我當然亦唔例外。排緊隊嗰陣,就攞起張點菜紙剔定食啲乜。 嘩!原來有啲餸都幾貴, 魷魚同埋啲牛要成十四蚊一個餸。 其餘嘅蘿蔔咁,都要七蚊個餸。 食得好小小,每碗都要成四十蚊。 值唔值真係要試下先知。今次叫左辣魷魚,豬紅,鹵豆腐,韭菜餃,米粉,中辣。 一見到個辣汁就知唔少野。 唔怪之得人人都讚合興個辣汁好堅。 辣魷魚分開上, 辣汁帶有後勁, 辣味慢慢滲出, 食到我“雪雪”聲。 豬紅幾爽口, 唔會有腥味。 韮菜餃味好濃郁。 鹵豆腐鹵得好入味, 唔會太硬。 中辣果然好堅, 自問自己喺永X食開大辣, 都食到不停要飲冰飲。 不過個辣真係好正, 一路食一路流汗都