餐廳: 喜記蟹將軍
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
1K
2024-03-27 1238 瀏覽
尖沙咀 位於美麗華商場2 期, 酒店區, 又近地鐵站, 交通極方便.  必要預訂座位. 餐廳裝修時尚, 設有多間貴賓房. 我們安排座位在大廳,  光線充足, 位置光猛闊落,  侍應招呼好好, 立即送上熱茶, 小食及餐牌, 招牌菜 ~   喜記正宗炒辣蟹,  好吸睛, 鎮店之寶, 必點.有介紹多種烹調蟹食法,  還有富貴蝦.牛, 豬,  雞, 小菜, 有很多選擇.  我們點菜無難度.不一會兒, 冷盤 招牌醉鮑魚.   由遙控卡車送上.  原隻鮑魚好吸引,   鮑魚經過清酒泡浸, 肉質爽彈,  鮑魚本質稔滑鮮甜, 加上清酒香味,  好好食. 豉椒炒蜆蜆肉大粒好飽滿, 入口鮮甜,  無沙.   豉椒味道濃厚,  自家製醬汁好惹味.招牌菜主角, 喜記正宗炒辣蟹  (一隻),  大約1斤4兩.  辣度可以自選:  大, 中或小辣度.   我們選了小辣.   熱騰騰辣蟹送到我們檯前, 上檯時備有蟹鉗, 膠手套和濕手紙, 好貼心.   巨蟹紅卜卜,   蒜香味濃,  色香味俱全!!侍應姐姐馬上前來替我們拆蟹, 她很有經驗, 先取大蟹鉗, 好容易把厚厚的蟹殼移走,  蟹鉗巨形多肉,  蟹肉鮮嫩多汁,
尖沙咀 [喜記蟹將軍]
我們安排座位在大廳,  光線充足, 位置光猛闊落,
侍應招呼好好, 立即送上熱茶, 小食及餐牌,
有介紹多種烹調蟹食法,  還有富貴蝦.
冷盤 招牌醉鮑魚
喜記正宗炒辣蟹
侍應姐姐馬上前來替我們拆蟹, 她很有經驗, 先取大蟹鉗,
好容易把厚厚的蟹殼移走,  蟹鉗巨形多肉,  蟹肉鮮嫩多汁, 肉厚結實又爽口.
炸蒜蓉嘅香味滲透全只蟹,  蟹肉 微辣, 味道濃郁, 大家慢慢食, 細細品嚐.
蟹蓋多膏, 蟹膏甘香滑溜.  食得真滋味.
豆豉鯪魚炒油麥菜 ~ 油麥菜新鮮嫩綠,   用上豆豉鯪魚炒,  好 惹味.
豆豉鯪魚炒油麥菜
招牌蟹油炒麵 ~ 炒麵炒得不油膩, 可口之作.  每條麵條都沾有蟹油豉油汁帶蒜香, 爽口美味.
招牌蟹油炒麵
甜品 ~  餐廳送每人一碗 蕃薯糖水, 糖心蕃薯口感軟綿綿,  糖水帶些薑味, 真不錯!!
食物足料好味, 廚藝吾錯.  辣蟹皇令人回味, 下次會再來食富貴蝦.
冷盤 招牌醉鮑魚
喜記正宗炒辣蟹