2019-03-15
在銅鑼灣行街行到肚仔餓, 滿街都是各式各樣的食肆,雖然肚餓, 但又唔知食咩好, 正在犹疑時, 見到旁邊大廈貼的食肆介紹, 在樓上舖有間食湘菜的, 好有興趣,於是搭電梯上了7樓.一出電梯便是食肆, 店舖干淨整潔, 非常舒適, 間自慶幸來對了地方, 座低之後即刻有壺熱茶來到我們面前,行街行到勊, 飲啖熱茶真的是非常舒適, 睇過Menu, 我決定要碗黃魚湯粉, 而朋友就叫了個辣炒雞丁套餐, 見到隔離枱食緊一大碟類似炒豆干的菜式, 見個個都食得好有滋味, 於是我們都叫了一碟來食, 原來嗰碟菜式是肉絲炒筍絲.黃魚湯粉好快摆在我面前, 一大碗白色魚湯的米線, 裡面有唔少黃芽白菜及香芹, 魚湯香濃鮮甜, 淨係飲魚湯, 我都覺得好抵, 食得出是鮮魚熬出來的湯, 有魚味, 似屋企煲的魚湯一樣, 非常好味道! 米線唔太林但又唔硬, 啱啱好, 個口感我鐘意, 一份黃魚湯粉裡而仲有兩整條黃魚, 淨係兩條魚已鋪滿整碗湯粉, 份量十足, 黃魚是炸過的, 唔會夾起就散, 食落去魚肉嫩滑鮮甜, 沒有太多魚骨, 這魚粉我都是第一次食, 很鮮甜, 好好味!朋友的辣炒雞丁套餐, 有飯, 有湯及辣炒雞丁這碟餸, 見到這辣炒雞
朋友的辣炒雞丁套餐, 有飯, 有湯及辣炒雞丁這碟餸, 見到這辣炒雞丁有很多雞肉粒, 酸豆角及辣椒, 朋友話好開胃, 好送得飯, 碟餸好好食. I之後我們的肉絲炒筍絲來到了, 熱辣辣, 好大碟, 夾一箸, 筍絲鮮嫩, 有筍更然的甘香, 仲有少少辣, 非常好味道, 而且D餸好有鑊氣, 食落都知是大廚即炒出來, 又鮮又好食!
咁好食的湘菜小炒, 每樣餸都只是幾十文, 大廚手勢但是茶餐廳價錢, 真的是抵食又好食!