適逢新年,我就約咗家人去陳儀興尚潮樓食手工潮州菜,長輩最鍾意、小朋友都好受落🥳🥳! 手工菜製作需時,大家記住預早兩日訂位😆🌼 菊花茶🥜 贈送花生🦆 鵝三寶三寶包括鵝肉、鵝腸、鵝肝,鵝肉肥瘦適中,鵝腸切得薄薄哋食落好爽,鵝肝腍得嚟有啲creamy,好味😋🐟 清燉荷包鱔呢個荷包鱔係用咗荷葉包住大大舊鱔魚、菇、肉等等,要燉一個鐘㗎,簡直係心機之作😚🦐 清金鯉蝦蝦上放咗幾種蔬菜🥬,仲點上眼睛同嘴,超有心思💕🐠 頭抽鷹倉魚片鷹倉魚好味🤤 佢嫩滑得嚟又香又唔腥,師傳仲整得個皮好脆添!🥟 富貴石榴帶子呢個好似餃子嘅嘢係用自家製嘅蛋皮包住好多帶子粒、菇🍄、馬蹄、豬肉等多種材料,啖啖滋味同時口感豐富😙🥬 玉枕白菜用白菜包住豬肉等幾種食材,加入清甜嘅湯浸住,清甜滋味😋🍜 糖醋煎麵呢個煎麵一邊脆,一邊濕潤,唔會太乾太涸,同時保留豐富口感,仲可以自己加糖或醋食添🥳🥳🧁 落湯錢呢個係用糯米做嘅甜品,加上花生碎,煙煙韌韌好sweet sweet㗎🥰

🌼 菊花茶

🥜 贈送花生

🦆 鵝三寶

🐟 清燉荷包鱔

🦐 清金鯉蝦
蝦上放咗幾種蔬菜🥬,仲點上眼睛同嘴,超有心思💕

🐠 頭抽鷹倉魚片
鷹倉魚好味🤤 佢嫩滑得嚟又香又唔腥,師傳仲整得個皮好脆添!

🥟 富貴石榴帶子

🥬 玉枕白菜
用白菜包住豬肉等幾種食材,加入清甜嘅湯浸住,清甜滋味😋

🍜 糖醋煎麵

🧁 落湯錢