2025-01-13 120 瀏覽
中環最高性價比西餐廳之一<New York Cut>,裝修高貴,情調一流🥰 服務同食物質素一樣,非常好!我哋過咗一個非常愉快的晚上🫶🏻餐廳開業一周年,推出限定周年Menu, HKD498一位非常吸引😍 五個course嘅晚餐,仲可以因應個人需要upgrade,非常flexible👍 最正係而家有晚市超級優惠😎 買四送一(四人同行一人免費)👏 我哋仲揀咗Wine Pairing, HKD218三杯酒,性價比極高👍 🌟餐前麵包外脆內軟熱辣辣,除咗牛油之外,仲有原粒處理過嘅蒜頭,呢個配搭第一次食,非常唔錯😍🌟Ayala Brut, N.V.🍾第一杯酒係香檳,check返呢個酒莊非常有人氣,口感豐滿圓潤,味道豐富🥰🌟Hamachi, Japanese Turnip Pickles, Tomato Vinaigrette 油甘魚非常新鮮,加埋醃製蔬菜片,魚嘅鮮味提升咗,好好食🤤🌟Wagyu Sirloin Carpaccio + $108薄切生和牛肉,配上蘑菇,辣椒, 櫻花蝦,牛油醬同橄欖油,呢個配搭第一次試,非常唔錯😌🌟Woodbridge Chardonnay N.V.🥂第二

🌟餐前麵包

🌟Ayala Brut, N.V.🍾

油甘魚非常新鮮,加埋醃製蔬菜片,魚嘅鮮味提升咗,好好食🤤

🌟Woodbridge Chardonnay N.V.🥂
第二杯Wine Pairing係白酒, 清新,好易入口,同海鮮好夾!

🌟Japanese Crab Brioche, Cabbage Compote
高度評價嘅一碟美食,上層係蟹肉,中間係椰菜蓉 ,下面係一塊薄嘅多士, 表面加咗飛魚子嘅點綴,一定要一次過食曬咁多層,味道非常balance,口感又好,一絕😎

🌟SRF Wagyu Tongue, Mustard Sause +$98
和牛牛舌質素冇得彈,非常彈牙但係一啲都唔韌, 煎得啱啱好,醬汁唔算濃味,但一定要點,非常高質🥰

🌟Ox-Tail & Bone Marrow Risotto
我哋冇加錢轉龍蝦,但呢個risotto一啲都唔失禮, 牛尾肉用紅酒蕃茄煮,濃味得嚟溫和,加埋牛骨髓落去就另一種風味,牛嘅油脂完全融合意大利飯,非常出色🫶🏻

🌟Woodbridge Cabernet Sauvignon N.V.🍷
第三杯酒就係紅酒喇,呢隻紅酒我哋兩個都覺得非常出色,甘甜且富燒烤風味,配牛肉一流😌

🌟Braised Italian Short Rib, Pickles Tomato, Pancetta Sauce
超強嘅main course,份量好大,牛肋肉慢煮過好淋,燒嘅火喉好足,表面好焦香,呢種外脆內軟嘅質感,而家仲記得,配埋紅酒,完美😃

🌟Grilled Fresh Salmon, Hokkaido Scallop Tartare, Crab Beurre Blanc Sauce
三文魚竟然煎得咁好,外脆而裏面仲係咁嫩滑,北海道帶子Tartare 固之言新鮮好食,但個靈魂係個醬汁,蟹味同海鮮味十足,配搭非常有心思🫶🏻

🌟NYC Dessert Platter
香濃軟滑嘅芝士蛋糕,美味嘅意大利芝士餅同三款莓既意式奶凍,三款都好好食,全部都應該係自家製,高質🥰

<New York Cut>呢個special dinner set真係無可挑剔,就算唔upgrade都好夠食同好好食🥰 但係真係非常建議Wine Repairing,酒一定係精心挑選過。 而家餐廳做緊買四送一優惠,可以用超值嚟形容,大家真係要把機會🥰 而Weekend Brunch更可以任點任食牛扒😍

原來餐廳後有一間環境超靚嘅小酒吧,下次一定要同朋友過嚟飲下酒傾吓偈 @mona.hqueen
2025-01-10