2019-01-19 2283 瀏覽
曾經女朋友問我細個嘅時候最鍾意食咩,我即刻回想起小時候老母帶我返大陸食片皮鴨,因為好味又好玩,自己非常享受包裹既過程。估唔到今日女友就帶咗我去鼎鼎大名既羲和雅苑。入座嘅時候大約九點,但門口依然好多人排緊隊,可見餐廳嘅受歡迎程度。我哋坐係窗口位,成個維景一覽無遺。餐廳室內設計係不折不扣既中國風,不失高貴典雅,燈光非常充足。自己之前上YouTube睇謝霆鋒整鋒味獅子頭,今次終於有機會試到獅子頭。味道果然如YouTube片所講,肉質非常柔軟,亦非常多汁,下飯既話一流,所以餐廳亦會送上一細碗白飯。食緊獅子頭嘅同時,第二道菜已經上左,就係松露牛肉羹,湯羹晶瑩清澈,每一羮都見到松露嘅蹤影,松露既香的確抵擋唔住。牛油芝士焗大蝦總共有四隻,每一隻都肉質鮮甜,配上牛油芝士汁,更加滋味無比,真係想連汁都食埋。第四道菜係清梅一字骨,醬汁本身亦唔會太稠,豬肉本身亦唔會太肥,整體酸酸甜甜唔太膩。當師傅行過嚟嘅時候,我就知道主角係時候出場啦,係我期待已久嘅片皮鴨!首先職員送上一個八寶盒,裏面有青瓜絲、京蔥絲、甜面醬、洋蔥、山楂條、藍苺醬、爆炸糖同芥末醬。欣賞完師傅嘅刀工後,三款烤鴨就呈現係我面前,包括有鴨胸皮、鴨

張氏獅子頭

松露牛肉羹

牛油芝士焗大蝦

清梅一字骨

欣賞完師傅嘅刀工後,三款烤鴨就呈現係我面前,包括有鴨胸皮、鴨胸肉同鴨腿肉。

首先鴨胸皮蘸上藍苺醬同爆炸糖,鴨皮本身非常酥脆,有入口即融嘅感覺。鴨片配上藍苺醬爆炸糖看似九唔搭八,但味道卻非常夾,爆炸糖喺口裏跳動嘅感覺亦非常有趣。

至於鴨胸肉方面,職員建議蘸芥末醬,鴨胸肉非常嫩滑,蘸上芥末醬變得酸酸甜甜唔會太膩。

最後鴨腿肉方面,除咗傳統方法:青瓜絲京蔥絲甜面醬加鴨餅,餐廳提供一個嶄新,比較西式嘅食法,就係洋蔥條加山楂條,兩款食法各有特色,但最重要嘅我終於可以重拾當年包裹既興奮心情。

今餐最後一道菜就係百年醬肉配荷葉包,醬肉被切成簿片,荷葉包非常軟稔,將數片醬肉放係荷葉包中間,百年美味就此誕生。

百年醬肉配荷葉包

個人認為高質素嘅中菜比西餐更加難能可貴,所以就算價錢比較貴,我遲啲一定帶老母嚟食,重溫昔日一齊食片皮鴨嘅美好時光。
2019-01-10
$555.5 (晚餐)
張氏獅子頭
松露牛肉羹
牛油芝士焗大蝦
清梅一字骨
百年醬肉配荷葉包
  • 馳名烤鴨(半隻)