2016-05-01 603 瀏覽
依舊係好有氣氛既一間藝術食店 對上一次去係上上年男朋友生日 但個次係比較生手既staff幫我地畫就無乜自己加野既part 加上自己都生手 吾識點要求想加啲happy birthday既字句 有啲失望 因為話晒都係生日去嘛相隔甘耐再食 今次既飲食體驗真係好吾同 問我地想咩字落去 同埋淳淳介紹 同朋友食得好舒服依個welcome drink我好鍾意 係番石榴汁 凍凍地 好明顯係番石榴鮮打成汁 最後會飲到好少好少番石榴渣 好新鮮 最愛果汁另外係我倆點既亦見到加啲新元素入去improvisation依個藝術甜品入面 勁出奇有趣既crossover一開始用左香芋 椰子冧酒 桃 同埋芒果既汁去畫個base秒變pattern 用一啲工具泥整 好amazing士多啤梨/哈密瓜糖粉 後仲加左抹茶同芒果糖粉 勁colorful 係佢倒既過程 士多啤梨個隻粉勁香 甜蜜蜜滴!之後加左風乾菠蘿同raspberries 上一次泥已經試過風乾raspberries 酸酸地我最愛 今次比較之下 raspberries既味突出啲 菠蘿就温和啲柑桔啫喱微酸 先有嚼口 後融化係我口熱情果辣椒粉/蕃薯奶凍係新元素 用既係香蕉
依舊係好有氣氛既一間藝術食店

抹茶mochi 朱古力奶凍 都係我最愛
上次食已經愛上
Honey crumb大大舊 嗜甜者表示滿意
最特別係熱情果辣椒奶凍
先有熱情果味再泥辣味後勁 熱情果酸酸甜甜同辣味衝擊個口腔 一絕啊
令我都即刻飲番幾啖果茶 但幾刺激味蕾
Signature fruit tea
依個係我地order既signature fruit tea
因為原本improvisation配兩杯飲品架 但我地就upgrade左少少錢飲依個特色果茶
上枱時真心特色 因為普通果茶用細壺上既 但依個好似整咖啡既容器好藝術
原本係上層既就係士多啤梨同埋乾花
沖啲普洱茶落去 最後就變左依個signature fruit tea 飲落果味同茶都好balance 最後有啲茶香澀味 又正喎
70% chocolate
上面果茶其實係我朋友order的 但我就偷飲左好多 因為都幾大壺
真正既我order既係70% chocolate
真係濃郁但就吾係漿個隻 同出面朱古力專門店沖既比仲好添
飲完吾會太起痰 太好了

講完飲品 打個衩 講番幅畫
Improvisation
雪糕既味道係朱古力竹炭同士多啤梨雪葩 一個酸甜解膩一個濃滑特別
同埋雪糕有嚼口啲 因為用特別處理 原來係-196度既液態氮就可以將雪糕漿整成雪糕

另外不得不提黑朱古力脆片都好正 滿滿朱古力味 好似餅乾甘食吾停
蕃薯奶凍口感好似蕃薯 一入口就溶化 一粒粒綿滑蕃薯質感
好岩慶祝大日子既時候去