2023-07-16
Harlan's 位於The One 19樓 樓層雖然吾算好高 但已經望到成個維港景 我地7點鐘去到 仲有機會睇埋日落 一大享受🥰餐廳有個觀景露台 好方便影相同欣賞迷人海景 吾洗隔著塊玻璃 100%零距離👏🏼睇完靚景入返黎 店員就過黎同我地講解下menu 例如當日有咩菜色 用咩食材 點樣烹調 感覺好有心 另外每張枱既距離都好足夠 方便傾談 座位又舒適 用餐體驗非常好💯我地簡左Four-course set dinner $888頭盤系3選2 主菜2選1 加埋甜品 兩個人黎食岩岩好每樣都試到🤪🦪Gold Ostra Regal No.1 Oyster生蠔賣相顏色鮮艷 底層鋪滿玫瑰花🌹而生蠔表面就加左適心調配既有馬生椒source 所以少少嗆口 做到好似平時既Tabasco 同時間又帶點鮮甜 主要因為mix左西瓜雪葩 感覺特別 清新 生蠔來自法國 好大隻肥美 甘甜得黎有些少海水味🫕Parma ham, Melon呢道凍湯個base系將Parma ham打成醬 再加上蜜瓜汁 所以飲落甘香清甜上菜時仲會即場加啲由自家種既薄荷葉整成既薄荷油提升味道層次湯入面有兩舊龍蝦肉 一個系用Parma ha
🦪Gold Ostra Regal No.1 Oyster
生蠔來自法國 好大隻肥美 甘甜得黎有些少海水味
🫕Parma ham, Melon
上菜時仲會即場加啲由自家種既薄荷葉整成既薄荷油提升味道層次
湯入面有兩舊龍蝦肉 一個系用Parma ham 醬醃製 另一個系將Parma ham鹽灑系面到 好特別👍🏻
至於龍蝦肉本身好爽口彈牙 火喉控制得好好 好好食😊
🦀Japanese Matsuba Crab
用左日本蛋燉成 蛋味幾濃 質地好cream 直頭同海膽一樣咁濟 好出色
上面有啲海膽醬 之後放左蟹餅 雖然細細個 但壓得好扎實 一羹仔都已經超多蟹肉 又鮮味
頂層脆餅用左芝士同蟹肉焗成脆片 再加新鮮海膽 冇得輸❤
🐷Iberico Pork Pluma
用上極為珍貴的第一刀部位整成 每隻豬得一舊舊仔 以慢煮66度煮45分鐘方式而成 所以啲肉仲系好粉紅色
肉質好林得黎又吾油膩 配埋秘製醬或蘋果醬一流 仲有塊沖繩燒菠蘿 成道菜balance得好好
🐮A4 Wagyu Striploin
A4和牛其實系最好食 因為吾會太漏
表面燒焦過後好香 入面粉紅色 好林 一切落去就feel到
🍹Pre dessert drink
系lime juice 加soda 清清口腔
🍰Brie Cheese Cake
hand made黑松露芝士蛋糕 上面有黑松露片同朱古力pop corn脆片
💭
餐廳景觀一流 睇曬成個維港 好正 服務又好 店員上菜時會簡單介紹 知道廚師既用心 菜色非常特別 好高質 絕對值得一試😍