2018-02-08
我隻青蛙仔成日冇返屋企了,今次又唔知去左邊到玩,check 左幾次信箱都收唔到佢D明信片,到底使唔使等佢門?而家開始了解為人父母的心情,面對仔大女大無尾飛陀果種無奈。所以今日自動舉手做阿四,幫阿媽買呢樣買嗰樣預備過年。然後再帶佢去試新野,趁著過年前好好孝敬吓佢老人家。成個禮拜都Keep住凍,近排都已經成日打邊爐,椰子雞煲食咗、粥底火鍋又食過、連紙火鍋都唔放過。但溫度都仍然徘徊喺單位數字,而我個人仍然都係好凍,睇來都要再來D 更 hot 既野。所以我就帶咗佢去附近嗰間新開嘅火鍋店試吓,有幾次行過都已經聞到好香嘅麻子味,今日咁凍一於去食麻辣鍋。再望吓餐牌原來有鴛鴦窩揀,有辣有唔辣啱晒我哋。我哋叫咗招牌牛油紅湯窩+粟米豬軟骨窩 $138。 混醬時間,店員仲俾咗兩樽特製麻油我地,話用來配合麻辣鍋食會調和到辣味。印度人識用乳酪剋制咖哩;中國人都會用香油來減低麻辣對舌頭同腸胃的刺激度,令大家食得更盡興。話咁快,鴛鴦鍋上枱了,旁邊仲有一條年糕魚形狀的芒果布甸。吓?我地冇叫甜品喎!原來店員話條魚係秘製牛油,係用來放响麻辣鍋入面,係佢哋嘅招牌食法,令佢更加好味。然後佢就幫我地放左條牛油魚入鍋,嘩! 好邪
原來店員話條魚係秘製牛油,係用來放响麻辣鍋入面,係佢哋嘅招牌食法,令佢更加好味。然後佢就幫我地放左條牛油魚入鍋,嘩! 好邪惡呀!
湯底滾起左,我地真係聞到好正麻辣燙的香味,完全係我之前去成都食麻辣燙的香味呀,正呀!睇睇佢啲料,真係鋪滿曬辣椒啦、麻子啦、花椒八角同埋好多川式香料添呀,真係好正宗喎!
我哋即刻點左傳統嘅麻辣燙partner毛肚黑柏葉、豬紅同埋薯粉,來食呢個麻辣鍋。因為我哋叫咗小辣嘅關係,所以呢鍋係超級香少少辣,啱晒我哋呢啲又想過癮又怕辣嘅人。黑柏葉只要煮十秒左右就食得㗎啦,爽口彈牙。而豬紅呢就要煮耐少少令佢淋身D,再加上薯粉索晒啲麻辣味,我哋自製呢款港式毛血旺,簡直正到痹。
而另外一邊嘅粟米豬軟骨鍋呢,亦都唔輸蝕喎。雖然佢嘅香味俾麻辣鍋蓋過左,但係原來佢用咗新鮮豬軟骨同埋豬筒骨來煮,食落有好濃豬骨味㗎。我哋專登叫咗皇帝菜、脆肉鯇同埋牛柳粒來伴呢個豬骨鍋,用靚湯底烚下烚下,所以令到D材料都特別鮮甜。鍋入邊嘅豬骨豬都有成五至六件,食完超飽。皇帝菜好新鮮,脆肉鯇骨腩好彈牙,唯獨牛柳粒有少少韌,但牛味濃。
店內仲提供熱辣辣又好香嘅玄米茶,啱晒我哋去油解膩,連汽水果汁都使叫。
呢個時候見到青蛙仔返嚟啦,佢就响草津溫泉買咗溫泉饅頭俾我添!
食完呢餐麻辣鍋即刻成身暖曬,今個星期以來第一次覺得,呢個冬天都唔係好凍啫。