2008-07-15
其實金滿庭這間都由佢係奧海城有時開始食,那時真係好巴閉,要一個月前book 位,仲要係得5:45要去拿位,不過覺得這間的上海食物係幾好食,到馬鞍山開了,就可以去這間食呀!我地多數都係度食lunch,因為唔駛點等位。其實次次大致都係叫那幾樣食物:一口小籠包:皮薄都幾多汁。不嬲都覺得這間係好薄,點知我試到之前的魯一居的仲薄,但係這度都唔差,已經好過好多上海舖。担担麵:這個我屋企人就覺得太重花生醬味,但係唔知點解我又好like呀!醉雞:我老公的至愛,不過真係幾貴,好似係六十五元好精緻呀!佢話好有酒味呀!d 雞又滑呀!和尚戴帽:其實這道菜係一個素菜,一d 肉都冇,不過佢就會俾你選擇配叉子燒餅同另一樣o野,我地次次都係配叉子燒餅,加埋類似海鮮醬,幾好食。鍋貼:我地就覺得皮唔夠薄同埋唔夠肉汁。之前的魯一居好食d招牌炒飯:有時炒得好靚,有時就炒得好油,千祈唔好係d 師傅差不多落場時間來食這碟飯,因為試過幾次都會好油。假如早d 就有心機炒。鐵板什麼羊肉:都幾好味,d 羊肉唔係好"so"呀!又唔硬。高力豆沙:食過幾次都幾好味,d 蛋白發得幾好,同埋有少少香蕉係內面好香香蕉味。豆沙鍋餅:好脆,我最喜愛食四
其實次次大致都係叫那幾樣食物:
鍋貼:我地就覺得皮唔夠薄同埋唔夠肉汁。之前的魯一居好食d
鐵板什麼羊肉:都幾好味,d 羊肉唔係好"so"呀!又唔硬。
豆沙鍋餅:好脆,我最喜愛食四隻角,因為係最脆。
蕃薯鍋餅:這個唔係成日有得食,但係d 蕃薯好香又唔會好甜呀!好食。
松子黃魚:都幾好味,又脆又酸酸甜甜,好開胃。
杞子蘆薈桂花糕:這個就麻麻,因為本身唔係咁鍾意食杞子,但係又食唔到好香的桂花味。
雲吞鍋雞:多數都係叫1/4鍋,因為唔駛食咁多,食多d 其他,雖然個湯有少少油,但係d 雞煲完都可以算滑食得到都算係咁。
上海粗炒:比較油,食了兩次都係,可能始終炒麵。
素鵝:幾好食,這個就好食過魯一居的。
d 茶我地都好似試過晒,我就覺得人參烏龍係比較好飲。
d 服務都係一時時,近排好似請了個新移民,成日都唔明我地講什麼。
其實這間都算係馬鞍山比較好食同埋比較穩定的食店。