2018-07-19
同同事出去食飯,大家都講起好似好耐冇去食過lemongrass,於是就走去重遊夠地,好驚訝咁樣發現原來lemongrass擴充左,拎埋隔離嗰間舖來做。我同事講起次次過嚟的時候,行到斜坡半路,見唔到呢間餐廳,就會以為佢執咗,點知原來佢係在上啲嘅地方。我就好有認同感,即刻話我成日都咁樣覺得㗎,唔知大家有冇呢種感覺呢?我叫咗泰北青咖喱走地雞配絲苗米( $56 ),個賣相同以前一樣,非常靚嘅綠色,咖喱香氣四散。但係今次食落去呢啲雞好似有少少老,而且咖喱味有點兒淡,唔似以前咁咁香濃。 絲苗米飯粒有點兒爛,貌似係放得太多水。而杯泰式奶茶飲落口好淡,特有嘅泰式香料味只係淡淡咁係口中飄過。勾唔起以前嘅美味嘅驚訝,水準略有下降。冬陰公雞絲扎肉湯河( $56 ),見到個碗邊有咁多渣癡喺側邊,望落就有少少唔開胃,可以輕輕咁樣問下碗邊,俾人乾淨企利嘅感覺,個樣有d似俾菜尾你咁,建議去到底嗰啲盡量唔好俾人,又或者處理好少少先先再上台。冬陰公湯嘅味道尚可,雞絲唔算好多但扎肉比嘅份量都OK嘅,味道尚算可以。以前呢間餐廳嘅出品係值得推薦嘅,唔知係咪因為擴充左,暫時未兼顧到,而令到出品質素下降左,希望下次再嚟食嘅時候,
以前呢間餐廳嘅出品係值得推薦嘅,唔知係咪因為擴充左,暫時未兼顧到,而令到出品質素下降左,希望下次再嚟食嘅時候,佢可以回復返水準啦,加油啊!