2024-10-16
約左越南朋友仔食飯,佢話想試下香港既越南fusion菜,我就搵左呢間係旺角既Nam Viet Nam cafe 餐廳既裝修格局幾有心思,好中意每張枱有足夠空間,坐得幾舒服,唔會好逼。班蘭龍眼茶 - 班蘭既香味係前調,飲落去龍眼既鮮甜會先入口,最欣賞個包裝設計特別,仲可以自己控制濃淡☺️越式惹味粟米條- 擺盤好靚,粟米條配濃味真係好夾,上台時仲係新鮮熱辣,同個朋友一路傾計,好快就清哂。順化豬肉串撈濛- 個撈汁唔係出面一般咸到反眼,問番店員先知廚師特別就番香港人口味,特登減左咸。食撈濛時,個味覺就可以感覺番豬肉串既香脆,唔錯。NVN 南越法式麵包- 店員好細心提我地最好一分二,咁我地梗係跟🤣 法包餡係豬肉絲,驚喜係當中配切細條豬耳,食落口感韌爽,配埋熱香法包、醬同青瓜,好滿足🥰 越南朋友一邊話唔係傳統味道,但又話好食然後清哂。火龍芒芒蝦仁配脆蝦片- 蝦仁撈左火龍果汁,同芒果酸酸甜甜更加夾,放係蝦片度,食時脆脆酸酸,細細份小食好岩。烤婁葉雞配青蘋果條- 烤雞上台時係熱同脆皮,食落有淡淡既葉香,而且肉質仲係嫩。配菜係青蘋果配醬,酸酸甜甜既感覺,個人中意食哂雞之後,再食配菜青蘋果,

烤婁葉雞配青蘋果條- 烤雞上台時係熱同脆皮,食落有淡淡既葉香,而且肉質仲係嫩。配菜係青蘋果配醬,酸酸甜甜既感覺,個人中意食哂雞之後,再食配菜青蘋果,成個主菜更完滿。

Citron blossoms - 好有儀式感既野飲,諗住係午餐,叫呢杯飲品係冇酒精。啖啖新鮮西柚肉,好岩呢個天氣飲
特別想講,食完成餐飯之後都冇味精敏感反應,真係要俾讚!同埋店員有禮貌亦細心,好似我想要求個碗,店員因準備上菜冇辦法即時過黎,之後佢拎番俾我個陣,仲講唔好意思 (太有禮貌喇!) 同埋時不時亦問食物ok嗎。下次想食越南菜會再番黎!