招聘中
薪金面議
16天前
$16,000-$19,000
月薪
餐廳: 千両 (太古城)
資訊:

🍣🐟連鎖日料理。價錢合理午市定食👅👍🏻🍴千両📍太古城太裕路1號寶安閣地下G504&509號及平台504-505號舖琴日收到千両推廣活動通知,話會員凡作任何惠顧即送千兩《御年玉袋》⛩🧧🧧同雙色雪糕雪米糍🍡配日本士多啤梨🍓🍓咁多優惠咁抵食,今日Happy Friday一於去試下😋😋😋由於上網見到千兩lunch time好爆,所以未到達之前都有啲擔心無位🥵🥵🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️ 原來太古城分店好大,仲有兩層,去到後店員好快就安排我入座。雖然是坐在近門口的Bar枱,但環境都好舒適🤗 而依我所見,平日中午12:20之前,基本上都唔使擔心無位的😅Lunch Set有9️⃣款,刺身🐟、壽司🍣、麵食🍲、壽喜燒🐮同便當飯🍱都有。而我今日就揀咗又有壽司、又有麵食的《千兩定食》,一次過滿足晒我兩個願望🤗🤗😋😋🍣千両定食🍣🔅前菜- 沙律🥗沙律菜好新鮮,小蕃茄🍅爆汁好JUICY🤤配埋個柚子醋酸酸地,好開胃👍🏻🔅壽司6️⃣件👅 辣味三文魚親子🐡估唔到真係辣🔥 完全蓋左三文魚、同魚籽的鮮味🤭就口感來講,魚籽不夠爆脆,紫菜。。好淋🤭👅 炙燒三文魚腩🐠我一向都幾鍾意炙燒壽司,因為火槍炙燒可勾出魚脂的香氣,令魚油的味道發揮到最大😍😍
🍣🐟連鎖日料理。價錢合理午市定食👅👍🏻

🍴千両

千両定食

🍣千両定食🍣

🔅前菜- 沙律🥗

🔅壽司6️⃣件

👅 辣味三文魚親子🐡
估唔到真係辣🔥 完全蓋左三文魚、同魚籽的鮮味🤭
就口感來講,魚籽不夠爆脆,紫菜。。好淋🤭

👅 炙燒三文魚腩🐠

但可能是坐在門口的關係,完全沒有一般炙燒壽司以微溫入口的感覺🤭 是凍的❄️🥶

👅 油甘魚🐟
好肥美,好嫩滑,本餐最愛😝❤️

👅 炸蝦卷 (兩件)🍤
天婦羅蝦唔夠脆,亦都冇乜蝦味,一般🙃

👅 藁燒鰹魚🐟
有藁草的香氣,口感似煙燻赤身吞拿魚🤔🤔

天婦羅炸蝦

🔅天婦羅炸蝦烏冬🍤🍲
烏冬🍲好彈牙,夾埋青葱同天婦羅海苔,好好食👍🏻
但甜蝦🍤不夠甜同唔夠爽,天婦羅炸漿好厚🤭

本來想在用餐過後享用贈送的🍨🍓雙色雪糕雪米糍配日本士多啤梨,但定食份量實在太大,也好飽了,還是留待下次吧❗️😜

後來聽到店員對隔離檯客人說,原來今日日本士多啤梨🍓沒有貨,只有朱古力🍫布朗尼蛋糕呢🤭😅

🐷🐷整體評價:
整體而言,彈牙的烏冬🍲、舒適的用餐環境😌、合理的價格💰,令用餐體驗非常良好😜

壽司質素的確麻麻,特別是炙燒壽司同天婦羅蝦,比較失望🥺 又可能因為定食入邊嘅壽司款已set好,大部分都不是我喜愛嘅魚生吧❗️😅😅

下次再來的話,單點壽司可能比較合適我😜

2022-01-21
千両定食