2022-11-08 750 瀏覽
📌 牛極 (馬頭圍道) - 紅磡馬頭圍道80號嘉朗豪庭地下1號舖🗓(8/11) 星期二 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:由疫情前開始,石燒牛店舖係香港開到成巷成市,但好少見到好似呢間咁,逆(疫)市仍投放資源開咁多分店,而家係香港有十幾間分店,比一d細連鎖餐廳仲要多,咁我估一定有佢做得成功嘅地方。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:牛扒我就一向都鐘意食,而呢間石燒店我亦唔係第一次食,今次我就揀左間最近自己嘅呢間嚟食,佢除左本身餐個份牛,仲有一個任食區,等我同大家講下牛🐮味道先。牛肩扒180g - 我之前去親牛極都係叫佢個亂切牛,貪佢夠平同可以食到唔同部位,但今次見到佢地做緊牛肩扒都只係$85,咁就梗係試下啦,個牛肩好有肉味,又有肉汁,夠厚身,不過提議大家可以攞定個容器將自己已覺得夠熟嘅肉攞出,如果唔係太熟就會靭,到時就浪費左咁好食嘅牛肉。任食區 - 有湯/飯/沙律菜任食。湯🍲 - 通常佢地都係會用d頭頭尾尾牛肉去做一個類似羅宋湯咁既餐湯,但味道竟然一d都唔差,個湯好多料,入面d牛肉又淋又有牛味,仲要係任飲,如果屋企少湯水飲,去飲返佢2~3碗都幾著數。飯🍚 - 雖然係白飯,但係用唔差嘅珍
🗓(8/11) 星期二 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

任食區 - 有湯/飯/沙律菜任食。

飯🍚 - 雖然係白飯,但係用唔差嘅珍珠米,仲可以加佢地提供嘅飯素調味,我建議除左飯素之外仲可以加少少蒜蓉同燒肉汁,自制一個我自稱為牛極飯,如果手勢好,分分鐘可以媲美牛角飯,我次次都幾碼食兩碗。

沙律菜🥗 - 肉眼睇已經幾新鮮,沙律菜好爽脆清甜,仲有d粟米粒,另有兩款沙律汁(沙律醋/胡麻醬)可選擇。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 買餐時可加錢買罐裝汽水/飲品,另外有餐廳有提供自助凍水。

🍽環境:餐廳環境都坐得舒服,有好多卡位,同埋呢間店只開左一年多少少,所以裝修仍然好新淨,人都唔算多所以唔嘈唔迫,自助區又鬆動,感覺都唔錯,坐得幾舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:服務態度唔錯,上菜速度都快,店員都有提如果石板唔熱可以同佢地講換過塊,此外由買票及所有野都係自助的。

💰💸價錢:食個石燒牛扒都只係$85蚊,其實價錢已經相當合理,加埋有飯/餐湯/沙律任食,就真係抵食,因為出面有d石燒店要額外加錢先可以轉set有飯/餐湯/沙律。

🐲💬總結:如果有時想食下牛扒,又唔想去連鎖快餐店或者扒房可以考慮下,佢個餐湯又好飲,鐘意飲羅宋湯既朋友都建議去食下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
牛肩扒180g