2011-10-18
今晚老公相約我到瑞士餐廳吃週年紀念飯, 老公知道我中意食芝士火鍋, 所以早在一星期前就打電話預約, 預約是用英文的, 餐廳的侍應全都只懂英文, 而餐廳只得一個男人好似叫做Jordon(老闆是叫他做Jordon的) 識講中文, 如果英文唔叻或者唔識講的朋友仔可以叫Jordon幫你落單架!!老公送了紮花給我, 老闆Max見到我無位放花, 就好自動自覺幫我拿個筒裝住紮花放到bar檯上(因為我坐係Bar檯側邊), 方便我睇Menu點菜, 同老公決定食咩後就舉手點菜, 老闆Max好主動走過黎問我What would you like to have? 之後點了以下的菜式: 1. 先吃個home made麵包先, 麵包是自家製的, 每人只可選兩款, 牛油較硬, 但外形好特別, 我較喜歡吃軟牛油, 但就是因為特別, 先要硬身嘛)2. 黑米配鵝肝 (這個我覺得很好吃, 鵝肝煎得剛剛好, 口感好滑, 黑米亦好吃啊, 份量雖小, 但兩人可以分得兩塊, 100分滿分我會俾90分)3. 瑞士傳統芝士火鍋配櫻桃酒 (這是價錢最便宜但又傳統的芝士火鍋, 酒味不算濃烈, 不會影響芝士的味道, 芝士屬濃芝士點麵包吃
之後點了以下的菜式:
3. 瑞士傳統芝士火鍋配櫻桃酒 (這是價錢最便宜但又傳統的芝士火鍋, 酒味不算濃烈, 不會影響芝士的味道, 芝士屬濃芝士點麵包吃都覺漏)
(芝士有買種可選擇: Gruyee屬濃味, Emmetaler屬最便宜的, Lamdenberger and Vacherin則比較Creamy, 可按個人喜好同侍應或老闆Max要求)
4. 露筍配忌廉汁煎三文魚 (呢個真的要讚一讚, 我係出面的餐廳吃到的煎三文魚都煎到肉質好鞋好硬好難食, 但係呢到我食到的煎三文魚口感好滑, 很好食, 100分滿分我俾80分, 同樣呢個都屬於好漏的菜式)
5. 小龍蝦湯配魚子加威士忌 (這個湯很香很濃海鮮味, 一飲就知道不是罐頭湯, 是真材實料的湯啊, 所以價錢都唔平, 一碗要$60~$100, 老公覺得太鮮唔係咁啱佢咁話, 我就覺得勁正!!!!!!)
6. 豬肉腸配瑞士薯餅 (呢個我同老公都覺得好食, 總之都係好味, 兩個人份量的main course)
7. 兩杯紅酒 (餐廳的紅酒沒有分年份, 佢地話係hometown紅酒, 但都好好飲, $40幾蚊杯, 可以試試吧)
總括而言, 餐廳大部份都是外國人, 而且標明是瑞士傳統美食, 老闆Max好Nice好有禮貌, 佢有好幾個朋友專登來等佢親自下廚, 價錢屬中等, 侍應全都是菲律賓人掛???