2017-10-25
每次飲茶,老公都會叫燒鵝瀨。依日都唔倒外,不過依度既係燒鵝米線。係鵝下脾呀~老公叫我紅幾次試下,叫左幾次就試下啦!Oh~唔錯,肉滑油香。而且湯底用左燒味骨餚,香濃美味,誠意十足。米線吸晒湯底既精髓,又滑又彈,好少有除左我老公食之外,我都食,仲要我都覺得好食係依度又見到好耐無見既竹生海皇湯包,老公又要試大大舊肉餃包住大大粒乾瑤柱、東菇、竹笙。上湯調味好好,味道好豐富。瑤柱金勾蝦餃王口感爽,皮滑又薄,蝦大隻又彈牙蟹籽蒸燒賣蟹籽彈牙,蝦肉又彈,重肉和蝦味紫菜糯米卷將平時糯米卷既皮由麵粉轉左紫紫,立即香左好多。因為糯米卷既熱散發著紫菜既香。而且無咁膩。依度既糯米卷仲要d飯軟硬適中,一d都唔硬鮮蝦腐皮卷即炸架,香、新鮮、卜卜脆而且佢個皮薄到有點透明,所以比平時個d皮好食好好多。裡面係蝦膠到莞茜,所以好鮮甜。而且我食得慢,到最後都仲好脆。椒鹽白飯魚大條白飯魚,外脆,內軟,烤漿唔厚咸菜鮮豬肚入味得黎,你食落都覺得新鮮,咸菜個樣一d都唔霉,而且洗得岩岩好,所以唔會太咸。而且料多,除左豬肚、咸菜,仲有好多腐竹、中國芹菜、紅椒、蒜頭個湯勁重胡椒味拆肉泥鯨鯭粥懶人必吃,手功食物,粥綿,調味夠泥鯭肉滑,無骨,
係鵝下脾呀~
老公叫我紅幾次試下,叫左幾次就試下啦!
Oh~唔錯,肉滑油香。
而且湯底用左燒味骨餚,香濃美味,誠意十足。
係依度又見到好耐無見既竹生海皇湯包,老公又要試
大大舊肉餃包住大大粒乾瑤柱、東菇、竹笙。
上湯調味好好,味道好豐富。
瑤柱金勾蝦餃王
口感爽,皮滑又薄,蝦大隻又彈牙
蟹籽蒸燒賣
蟹籽彈牙,蝦肉又彈,重肉和蝦味
紫菜糯米卷
將平時糯米卷既皮由麵粉轉左紫紫,立即香左好多。
因為糯米卷既熱散發著紫菜既香。
而且無咁膩。
依度既糯米卷仲要d飯軟硬適中,一d都唔硬
鮮蝦腐皮卷
即炸架,香、新鮮、卜卜脆
而且佢個皮薄到有點透明,所以比平時個d皮好食好好多。
裡面係蝦膠到莞茜,所以好鮮甜。
而且我食得慢,到最後都仲好脆。
椒鹽白飯魚
大條白飯魚,外脆,內軟,烤漿唔厚
咸菜鮮豬肚
個湯勁重胡椒味
拆肉泥鯨鯭粥
懶人必吃,手功食物,粥綿,調味夠
泥鯭肉滑,無骨,加姜絲,驅腥味。
皇有陳年果皮,味更香。