2020-11-09
10月某日下晝響尖沙咀做完嘢期間,撞到多年同學Sam,佢話帶我去銅鑼灣試法國菜,原來響登龍街新開咗一間法國餐廳,叫Les Papilles,當時仍然在試業中,得知響尋日(8/11)已經正式開業了。入門口位置有自助測量體温儀器,量完體温之後我哋坐咗響一張2人枱,眼見全餐廳有16個位,見到枱與枱之間均有分隔措施,餐廳梳化上面牆上有一幅好長嘅畫,係一班相信係法國人響湖邊飲下酒、放下狗同跳下舞,簡單又舒服。坐低後,Sam點了一枝紅酒飲:Chateau Amandiers Corbieres Grande Cuvee 2016($298),如果響一間法國餐廳用$298飲到一枝紅酒都真係幾抵,佢仲話幾好飲,不過咁早我真係飲唔到酒。同學叫咗少少嘢食去送酒,店長攞咗一小籃,內有3個細嘅牛角包,牛角包係熱辣辣、外皮鬆脆、入口酥香、牛油味濃。咁Sam首先點咗個頭盤皇帝蟹肉配海膽伴芹菜頭泡沫(Crab and Sea Urchin, Celeriac Foam, $198),用匙羹一筆入口,好鍾意呢個咁creamy嘅食材響口腔度停留嘅感覺,皇帝蟹肉同海膽已經夠鮮甜,creamy嘅感覺就係由呢個芹菜頭泡沫度出
牛角包
皇帝蟹肉配海膽伴芹菜頭泡沫
咁Sam首先點咗個頭盤皇帝蟹肉配海膽伴芹菜頭泡沫(Crab and Sea Urchin, Celeriac Foam, $198),用匙羹一筆入口,好鍾意呢個咁creamy嘅食材響口腔度停留嘅感覺,皇帝蟹肉同海膽已經夠鮮甜,creamy嘅感覺就係由呢個芹菜頭泡沫度出嚟,真係有百感交集嘅感覺,下次我嚟一定要再食過。
煙燻油浸三文魚配法國魚子醬牛油果青瓜沙律
再嚟另一個頭盤:煙燻油浸三文魚配法國魚子醬牛油果青瓜沙律(Lightly Smoked Salmon, Caviar, Cucumber Salad Avocado Puree, $188),店長將三文魚一上枱時打開玻璃蓋,係一個煙燻嘅效果,我即刻問主廚係咪響香港銅鑼灣某間法國餐廳做過?不過要等主廚忙完之後會出嚟解答,咁講返食物先,呢個煙燻油浸三文魚配法國魚子醬之前我響銅鑼灣嘅法國餐廳(依家搬咗去灣仔),佢哋係用42度低温慢煮個三文魚,不過呢度我就無特別問用幾多度,聞到煙燻味夠香濃,面層鋪滿燻過鹹香法國魚子醬,三文魚一切落去都夠嫩滑,牛油果青瓜沙律可以清一清三文魚嘅膩感。
鵝油炸薯條
脊翼牛扒配香草牛油
主菜出場,脊翼牛扒配香草牛油配鵝油炸薯條(Steak Bavette Tradition Black Peppercorn Sauce Montpellier Butter, Goose Oil Fries, $328),先食鵝油炸薯條,鵝油脂肪含量低、而且營養豐富,用鵝油去炸薯條仲好健康,食落都幾香脆;脊翼牛扒即係後腰脊翼板肉,係非常瘦但又非常軟嫩嘅部位,未食已經聞到好香嘅黑胡椒醬汁同香草牛油,一叉起食時牛扒好軟嫩又好嚼口,黑胡椒醬汁同香草牛油直頭佈滿響每件牛扒上面,真係好邪惡。
大廚Jeff終於忙於出嚟傾下計,傾計得知佢曾經響米芝蓮二星嘅Amber、1881之前嘅St. George任職過,最近又有幫Town Gas教Disciples Escoffier課程,其實傾傾下得知我哋幾年前已經識得,因為佢同我朋友之前響銅鑼灣一齊拍擋開過法國餐廳,原來我仲識佢太太,世界真係細。
今次同學請客,多謝老闆,我見到張單連加一$1,1xx(2個頭盤、1個主菜加1枝紅酒),我哋係叫A La Carte,所以份量比較多,下次真係要試下成個set,只係$680一位(另加一服務費),已經有我食過嗰三樣,咁份量當然少啲。
開頭聽到響銅鑼灣登龍街地鋪開間中高級法國餐廳真係藝高人膽大,心諗乜嘢料呀?成條街都無乜太多貴嘢食嘅餐廳,以呢個價錢同餐廳位置通常都只做熟客,好少walk in客,但當晚真係有熟客訂咗枱之餘又真係有人walk in入去食A La Carte,4個人埋單平均每人$500+,我響餐廳一post IG story已經有幾個朋友話要去食,加上當我知道主廚嘅背景之後就無咁擔心了,因為佢哋以前都係靠熟客起家,當年佢哋間餐廳都唔係咁易訂到位,所以實力勝於一切。