2008-12-24 139 瀏覽
 今年聖誕節又食セ野好尼?BBQ?自助餐?又或者普普通通算尼?普普通通甘食就當然唔得啦、難得一年一次今年我同個朋友都決定要食好D!  今回係我第2次係香港食鉄板焼、一入到去秋田既感覺都唔錯、無論擺設同d staff都好有禮貌、比我既感覺真係好似返左去日本一様、E一點真係値得一讚。講番個餐先、甘我地一行4個人還掂都係食緊係食好D啦、所以我地就簡左『松阪4人御膳套餐』甘個套餐都好豊富架~有係沙律、龍蝦、大鮑魚、老虎蟹、A5松阪牛、炒飯、龍蝦麺豉湯同炒野菜!  甘一開始就先來個我至like既《沙律》、沙律既材料都好新鮮個汁同本身既份量都好適中、真係唔錯!食完個沙律之後就來左一個【伝説の型男師傅Edmond】E個Edmond師傅尼真係型得來又玩得、煮野又有heart又好食、如果10満分、我比佢9.9(減0.1係因為佢靚仔過我)、甘之後Edmond師傅就拎左其中3様菜既海鮮《龍蝦》《大鮑魚》《老虎蟹》比我地睇、唔係講笑、d海鮮真係新鮮到無人有!睇完之後當然就係要係我地面前煮啦。《龍蝦》~龍蝦肉真係好爽、食落仲好有口感同鮮甜味、再加上用左龍蝦本身既膏精製而成既金黄汁、真係天衣無縫好味到絶!継龍蝦之

《龍蝦》~龍蝦肉真係好爽、食落仲好有口感同鮮甜味、再加上用左龍蝦本身既膏精製而成既金黄汁、真係天衣無縫好味到絶!継龍蝦之後、就到大鮑魚出場!
《大鮑魚》~首先型男師傅Edmond将隻大鮑魚洗乾浄(鮑魚個size仲大過我隻手掌)之後慢慢将鮑魚切片、毎一塊鮑魚既厚度都好平均、從E一點可看得出Edmond師傅功力深厚!大鮑魚經過一番調理之後再加上少少黒椒吊味、真係好食到不得了!接住既菜式有《老虎蟹》
《老虎蟹》~係我地食品賞緊大鮑魚既時候、師傅巳經将蟹斬件、再把鶏脾菇、日式粉絲一斉去煮、而煮法係日本最常用既蒸煮法(蒸し焼き)、個煮法既特別之處係将材料係蒸煮既過程之中、唔会比材料本身既鮮味同精華流失、一直保留係錫紙裏面、味道不需多講、一個字『正』!接着既係龍蝦麺豉湯。
《龍蝦麺豉湯》~這款菜式係用第一度菜既龍蝦頭煲出黎既,煮之前師傅用酒去焼烤過再拎去煲、所以煲出來既湯有好濃既龍蝦鮮味、相比起平時飲開既麺豉湯絶対係高好多班!飲完甘正既湯之後、係時候今日既主角松阪牛出場需啦!

《A5松阪牛》:講起食和牛我自己就食過宮崎牛、神戸牛、旦馬牛、松阪牛等等、但係甘多種類之仲我始終都係鐘意食松阪牛多D、真係唔知點解@@其實食和牛我個人覚得唔需要太多既調味料、簡簡単単用鹽去吊味再去煎烤都巳經好好食!数分鐘後甘經過型男師傅Edmond煮過之後、剛好4成熟的松阪牛巳經係我地面前出現、唔洗講啦不刻数分鐘既時間、我地巳經将D極品松阪牛進貢左去我地既5臓廟度!^^:師傅見我地好似有D飽、中途同我地玩下等我地消化一下、因為仲有個超級無敵特別既超人炒飯出場!

《超人炒飯》~我見師傅炒個陣時一D都唔馬虎、完完全全比我見到佢既誠意、食落好有口感、個飯真係炒得好靚好香、色、香、味倶全。到LAST一道菜~炒野菜!
《炒野菜》~一個甘正既SET點可以無青菜食尼?!E味青菜同之前老虎蟹既煮法係一様用蒸煮法、菜既甜味完全揮發出來、再加上少少既炒蝦米、真係好好味!
甜品》~型男師傅Edmond真好好人、私人加多幾種味既ICE CREAM比我地食!

總結:由開始到最後、D staff同Edmond師傅都好有禮貌、真係比到我有一種好親切既感覚、食野途中大家都有傾有講好有気紛、D菜式好得之餘、仲有一個好nice同好好傾又有技術既型男師傅!下次有機会一定会再來、仲要book定Edmond師傅先!美味しい料理を作っていただいて本当にありがとうございます!!特に今回客になった僕達に対して料理人Edmondの誠意をよく感じました。また今度時間があれば食べに行きますね!
老虎蟹
A5松阪牛