2018-07-19
素來喜歡台灣美食。久聞程班長之美味,今日終於可以有機會一嘗啦。店員安排好位置後,揀好食物之後,出去排隊,點餐同俾錢。清燉半筋半肉麵 $55麵可以揀粗同幼,問過店員,其實是同一種麵,不過睇自己本身喜歡粗定幼,最後揀左粗面。麵身彈牙,入口順滑,口感唔錯。筋非常好吃,煮得夠冧夠入味,大大件,不油膩。真係食完仲來叫多份筋來食。肉都係厚身,量比筋多,肉味濃郁,但會硬身d。湯很清甜,淡淡肉香,唔會油。 台式傳統豬腳便當 $60木盒便當很有台灣火車便當既感覺。便當有,豬腳、滷蛋、車輪和豆棗絲。豬腳好大隻,貼心地切開了,煮又冧又入味,超有膠原,但唔會好膩。飯唔算多,不過配了豬腳食,非常飽。配了車輪同豆棗絲,更有台灣特式,一般香港台灣食店都不一定會有,豆棗絲甜甜地好好味。蚵仔煎 $36香港少吃到嘅台灣地道口味,蚵仔大隻,幾肥美,個煎餅底相當Q彈,有蛋香,配了醬油,好好吃呀冬瓜茶(跟餐) $10現煮飲品,甜甜地,飲到口中等一陣就會浮番個冬瓜味,感覺清新。其實好想食大腸包小腸,不過午餐時段未開始賣,可惜呢,希望下次食到。來到店中感覺親切,店員都是台灣人,很友好。雖然暫時無機會飛台灣食野,Lee幫到我解下癮。
店員安排好位置後,揀好食物之後,出去排隊,點餐同俾錢。
清燉半筋半肉麵 $55
台式傳統豬腳便當 $60
蚵仔煎 $36
冬瓜茶(跟餐) $10
來到店中感覺親切,店員都是台灣人,很友好。雖然暫時無機會飛台灣食野,Lee幫到我解下癮。不錯